≡ Menu

За ползата от топлоизолациите

В последно време, с разрастването на протестите срещу енергийните монополи и твърде високите сметки, които гражданите трябва да плащат ежемесечно за електрически ток и отопление, топлоизолациите отново влязоха в устата на всички. Оживи се дебатът дали не е далеч по-разумно, вместо да се увеличава производството на електроенергия, да се наблегне върху изоставащото саниране на сградите, съществен дял от което се пада именно на топлоизолациите (другите съставки на санирането са ремонт или смяна на дограмата, профилактика на цялата отоплителна инсталация, подмяна на отоплителните тела с нови, енергоефективни, инсталиране на уреди за регулиране на подаваната топлинна енергия и др.). Логично е – преди да харчим, нека да се опитаме да пестим, но не за сметка на качеството на собствения ни живот, а от безумното пилеене на енергия – поради все същата липса на топлоизолации често пъти напразно се опитваме да стоплим улиците и междублоковите пространства.

Смята се за доказано, че висококачествената топлоизолация намалява потреблението на енергия до 60%, а съответно намалява с толкова и сметките, от които в момента всички пищим и се оплакваме. Разбира се, топлоизолацията също струва пари, и то не малко. Но парите за изграждане на топлоизолация не са хвърлени на вятъра, те са сигурна инвестиция, която се изплаща с всеки изминат месец. Това е все едно, вместо да живеете под наем, да си купите жилище – пак ще плащате приблизително същите пари. Но наемът (както сметката за енергия) просто изчезва в чуждия джоб, а при покупката (както при топлоизолацията) знаете, че всяка вноска ви приближава до заветната цел – жилището вече ще е ваше и никому нищо няма да дължите.

Разбира се, предимствата на добре изпълнените (и от добри материали) топлоизолации не се изчерпват само с намаляване на безумните сметки. Сметките действително намаляват, но намалява и проникването на външния шум, а това в никак не е за пренебрегване в условията на големия град, когато живеете на хвърлей от громолящия булевард и се радвате на всеки спокоен миг между две задръствания…

Вероятно всеки от нас е слушал някого, който умира да се хвали с избата си. Най-големият комплимент в подобни случаи е, че в избата му през зимата нищо не замръзва, а през лятото всичко се охлажда. Защо? Защото добре изолираните помещения имат свойството да поддържат постоянна умерена температура. Точно това се постигат и качествените топлоизолации. Те оказват влияние и при по-високи външни температури, предпазвайки помещенията на апартамента (или къщата) от претопляне.

казва се, че едни “нищо и никакви” топлоизолации могат да ни донесат доста екстри, да ни отделят от външните влияния – температурни, шумови, прахови и какви ли не още.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!