≡ Menu

Зимна градина с Европейски дух

Зимните градини от самото си създаване, може би през периода на Древен Рим, са били изграждани за садене на растения, които обичат топлина. В днешно време обаче, зимните градини са нещо повече от парник. Те се превръщат в неделима част към културни центрове, музей на открито, обществени постройки и бизнес центрове. Превърнати в трапезарии, място за отдих, музеи и дори офиси, тези постройки оставят траен отпечатък у всеки човек благодарение на уникалния си стил и очарование.

Проектирането на съвременна зимна градина е сложен и креативен процес процес. Изграждането на уютна, стилна и едновременно с това надеждна и безопасна постройка, изисква добро познаване на техническия процес. Красивото място, което да бъде място на спокойствие и почивка, да доставя радост дълго време на собствениците си, изисква обмислянето и наблягането на множество параметри и специфични конструкционни особености.

Англичаните обичат своите зимни градини, може би повече от всички други народи. В интерес на истината, 2 от главните 3 вида зимни градини, идват от Англия и са повлияни от английския архитектурен стил:

  • Едуардски зимни градини (Edwardian conservatories англ.ез.) – изчистените строителни форми навяват за малко по-народен стил, но въплатил в себе си величието на предишната колониална империя.
  • Викториански зимни градини или както англичаните казват “Victorian conservatories” – основна характерна черта е три- или петстенния преден прозорец. Стилът символизира здравината и устойчивостта на Ренесансова Европа.

Отличителна черта в декора на английските зимни градини е използването на фабрично състарени мебели в тъмен или светъл естествен дървесен цвят.

Зимните градини от Франция или чаровно назовавани “conservatoires”, са еталон за шикозност, празничност и при това функционалност. Френският стил е съхранил в себе си разкоша на барока, разсъфнал във Франция по времето на Ренесанса. Мебели с извити крака, детайли от месинг, големи огледала с рамки от дърворезба са само част от разкошния декор на градините във френски стил. И аксесоарът, без който нито една френска градина не е завършена – Bergere – традиционен френски стол. Далечно напомнящ на хамак, този стол е хубаво местенце за общуване с близките хора или просто спокойно съзерцаване на звездното небе.

Чистота, Спокойствие, Подреденост – перфектно описват германските зимни градини или както те ги наричат “wintergarten”. Характерна черта на постройките в Германия е използването на природни материали. Германските зимни градини с лекота пасват към линията на всяка къща. Интериорът им е сдържан и суров, като живота на народа, но за сметка на това, дребните декоративни аксесоари биха могли да бъдат боядисани в ярки цветове.

Даже да нямате вила в Неапол, италианската зимна градина (conservatori итал.ез.) пак ще се впише перфектно към собствената ви къща, обикновено с южно изложение и малко над нивото на жилищната постройка. Стилът им прилича повече на веранда, без стени, само с навес. И въпреки всичко решите да постройте такава постройка на място с по-суров климат, във всеки случай ще ви трябват стени. Характерно за декора на средиземноморските градини е изграждането на езеро в тях, италиански вази и фигури и цялата декорация в бели, може и светли цветове. Многото зелени, в повечето случаи цитрусови, подчертават разноцветния декор на италианската зимна градина.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!