≡ Menu

Златни пясъци – перлата на Черно море

Строителството на курортен комплекс Златни пясъци започва през далечната 1956 г., с построяването на над 80 хотела разполагащи с 25 000 легла. Хотел „ Оазис“ е първият изграден комплекс, след него, ваканционното селище в момента е на трето място по брой места за гостуващи. Старото му наименование е Узун Кум: в превод Дълги пясъци. Познат за мнозина е като перлата на българското Черноморие, поради своите си красоти, спиращи дъха гледки, извираща от планината изворна вода, прочутите лекуващи извори. Природни паркове и невъобразими красоти.

Най-силният сезон е летния. Той трае приблизително 5 месеца всяка година. Климата е сух с малко валежи и летни бури. Не случайно сегашното наименование Златни пясъци е призвано точно на този български курорт. В легендата се разказва, че в древността пирати са заровили в тези земи несметни богатства, но земята не била благосклонна към тях и превърнала огромното им имане в сегашният фин светъл пясък. Запазил се до ден днешен, посетителите могат да изпитат удоволствието на прекрасния дълъг плаж. На места ширината му достига до 150 метра а общата му площ е с размери над 4 км… Морето тук е спокойно, понякога с леко вълнение и студени морски течения.

Дълбочината на места започва още от самото начало на плажната ивица. Това се дължи на бурното вълнение през останалата част от зимния период. През юни, юли и август температурата на въздуха достигат 37 градуса, на моменти дори повече. Морската вода обаче си остава хладна и туристите могат да се насладят без притеснение за изгарящите летни стойности. Намираш се на непосредствена близост до вторият по големина град Варна (община Варна) го прави лесно достъпен от и до всяка точка. Разпростира се в природен парк със същото наименование. Територията му е защитена с закон поради своите застрашени от изчезването растителни и животински индивиди.Лесно достъпно е намирането им от пет еко пътеки. Гъста живописна гора обгръща това райско крайморско местенце.

Световно известният Аладжа манастир се намира на няколко минути разстояние с кола, също така в близост са и Побитите камъни. Най-вътрешния нос на Балканския полуостров е нос Емине. В околията има възможност за екскурзия до нос Калиакра, велики Преслав, Камен бряг и други забележителности. Международните инвеститори не са пропуснали да наградят този лазурен курорт и той носи награди от световно ниво. Спечелването на първо място за екологично чист район. Селището е подходящо за почивка на хора от всякакви възрасти. До гостуващи с проблеми в ставите, лекуващи топли бани артритни болести до деца играещи футбол или тенис на построените за това спортни центрове.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!