≡ Menu

Зъбните натрупвания трупат болести

Когато върху зъбите се появи и задържи налеп, той обикновено служи като основа за по-нататъшни натрупвания на остатъци от храна и болестотворни микроорганизми.

Зъбните натрупвания проникват все по-дълбоко под венеца и поразяват пародонтните връзки. Появява се кървене на венците, лош дъх. С развитието на патологичния процес се образуват пародонтални кухини (“джобове”), основите на зъбите се оголват, те започват да се клатят и в крайна сметка могат да паднат.

Но пораженията от зъбните натрупвания не се ограничават само с това. Микроорганизмите, намерили благотворна почва за обитаване и развитие в тях, се разпространяват навътре в организма, където вече усложненията и възможностите за нови заболявания стават непредвидими.

За да се спре този разрушителен процес, от важно значение е хигиената на устната кухина. Именно тя ще ви позволи да запазите зъбите си здрави.

Личната устна хигиена включва:

– сутрешно измиване на зъбите;

– изплакване подир хранене с вода за уста; след обедното приемане на храна може да се извърши миене на устата с течна паста за зъби;

– употреба на без захарна дъвка (да се дъвче не повече от 10 минути след хранене);

– плакнене на устата след преди обедна и следобедна закуска с вода за уста;

– вечерно измиване на зъбите.

Също така след пиене на чай, кафе, безалкохолни напитки (особено подсладени и газирани), плодови сокове е желателно устната кухина да се изплакне с вода за уста с цел отмиване на евентуален зъбен налеп. Ако бъде допуснато мекият зъбен налеп да се втвърди, вече се налага специално професионално почистване на зъбите в стоматологичен кабинет.

Поддържането на устната хигиена на необходимото ниво възвръща естествения цвят и здравия вид на зъбите. Върху гладката повърхност на измития и почистен емайл не се натрупват патогенни бактерии.

Ето защо е добре да помним: своевременното хигиена на устната кухина е от съществено значение за предотвратяване на различни заболявания, които намират своята почва за развитие именно в непочистените зъби и венци.

В домашни условия най- добрият вариант за премахване на наслоявания е използването на различни системи за избелване на зъбите. Безопасни за емайла, с формула, която не дразни венците и не предизвиква странични ефекти. Като всеки продукт и избелващите ленти и продукти за зъби има противопоказания. Не се използват за лица под 14 години, бременните и кърмещи жени да отложат избелването за известно време, да не се използват при наличие на засилен парадонтит. Спазването на инструкциите за начина на употреба ще гарантира здравословен и дълготраен ефект на вашата усмивка.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!