≡ Menu

Зъбният налеп и неговото почистване

Обикновено зъбите са покрити с тънък естествен филм – плака, която има защитна функция.

Именно върху нея се полепва зъбният налеп, в който се намират множество микроорганизми. В процеса на жизнената си дейност те произвеждат органични киселини, което създава благоприятна среда за появата на кариесни процеси и допълнително разрушаване на зъбите.

В слюнката пък се намират минерални вещества, които взаимодействат със зъбния налеп и образуват т. нар. “зъбен камък“. Зъбният камък притиска венците и нарушава кръвообращението в периодонталното пространство, което може да доведе до кървене на венците, а впоследствие – до оголване на шийката на зъба, отслабване на опорната функция и по-нататъшна загуба на самия зъб.

Основното почистване на зъбния налеп може да бъде осъществено професионално в стоматологичен кабинет при специализирани грижи и условия. Такова професионално почистване е препоръчително да се извършва на определени периоди от време, в зависимост от желанието и финансовите възможности – да речем на 6 месеца, което може да се дефинира като оптимален срок. Разбира се, има професии и социални дейности, които изискват и по-кратки интервали между основните почиствания на зъбите и устната кухина, около 3-4 месеца – например, актьори, телевизионни водещи, най-различни публични личности и т. н.

Също по-често професионално почистване на зъбите и устната кухина се препоръчва, ако пациентът е редовен пушач, при ежедневна консумация на повече кафе, чай, газирани и ободряващи напитки; при хора с висок интензитет на кариес, кървене на венците, наличие на зъбен камък.

Но, както можем да се досетим, независимо от всички предимства на професионалното почистване, то не отменя необходимостта от редовно и всекидневно почистване на зъбите и устната кухина в домашни условия.

За цялостно почистване на зъбите и устната кухина у дома са известни доста начини и средства: активен въглен, 3%-ов разтвор на водороден прекис (перхидрол), жълта царевица, натриване на зъбите с лимонена кора или суха чубрица и т. н.

Предимствата на тези и други популярни начини за домашно почистване на зъбите са съчетани в най-новите и модерни средства като гранулирани кремообразни и желирани пасти за зъби, течни пасти, ленти за избелване на зъбите, вода за уста и др. Използването им помага при домашното поддържане на устната хигиена да се постигне едно задоволително ниво, което да бъде преграда срещу заболявания на зъбите и най-вече против зъбния налеп като един от факторите за поява и развитие на орални болестотворни процеси.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!