≡ Menu

Зъбни травми и спорт – лечение със зъбни импланти

Броят на травмите в областта на зъбите, причинени вследствие спорт, е огромен. От всички травматични зъбни наранявания които постъпват при денталните лекари и оралните хирурзи, повече от една трета са причинени след спортни инциденти. Има статистика, че всяко пето нараняване в областта на главата е причинено по време на спортуване.

Кои видове спорт са най-опасни

Не е изненадващо, че на първо място по травматичност са групата на бойните изкуства като бокс, карате и т.н. В тази група най-много наранявания се падат на носа и зъбите. Напълно учудващо е до спорт като бокс /73% честота на травмите/ карате /60%/ се нарежда и баскетбол /70%/.

Защо баскетбола държи челни позиции? Вероятно защото играчите нямат предпазно облекло, има близък контакт между играчите, а и топката може да е причинител на нараняване.

Едно друго проучване на зъбните травми, в което са включени играчите от баскетболната лига, показва висок процент на травми в областта на меките тъкани около устата. Неминуемо този висок процент се отразява и върху засягането на зъбите.

Какъв вид зъбни травми може да причини спортуването?

Най-често се засягат фронталните зъби. Наблюдават се много зъбни фрактури, зъбна авулсия /избиване на зъби/, разкъсване на меки тъкани и език. Някои проучвания показват, че от всички наранявания на твърдите зъбни тъкани, 40% засягат само емайла. Кореновите фрактури са едва 1%.

При пълното излизане на зъба от алвеолата трябва веднага да се обърнете към специалист. Ако зъбът се върне в рамките на 30 мин. обратно на мястото му, то той може да бъде спасен.

Дори и да нямате на пръв поглед сериозно нараняване, редно е да се обърнете към специалист. Има много последствия /като пулпна некроза след травма/, които ако се пропуснат, може да се стигне до загуба на зъби.

Ако зъбът не може да бъде спасен: зъбни импланти

Зъбните импланти са създадени да заместят липсващ или липсващи зъби. Вместо да ходите без зъб или с частична протеза, имплантът е една възможност, която ще Ви даде възможност да изглеждате пак по същия начин. Заместването на изгубени зъби с импланти ще Ви осигури пълноценно хранене и възможност за нормални социални контакти.

Имплантът сам по себе си замества само корена на зъба. Цялото заместване на зъба включва още надстройка и корона. Най-добре е да се обърнете към специалист имплантолог, който подробно ще Ви обясни за възможностите на съвременното лечение с импланти.

Цената на зъбните импланти не е никак ниска. Особено ако се касае за предни зъби, където изискванията на пациентите за естетика са повишени. Но не забравяйте – това е инвестиция във Вашето здраве и бъдеще.

Превенцията е най-доброто лечение: зъбни шини

Зъбните травми могат най-лесно да се избегнат като се използват подходящи лицеви маски, предпазни каски или зъбни шини. Ако се вгледате внимателно на професионалното игрище, много спортисти използват подобни протектори. Не забравяйте Вашите, когато спортувате.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!