≡ Menu

Име на пясъка, или как се забавляват шейховете

Всяко дете, и не само, е писало на пясъка на морския бряг името си. Тези детски автографи обикновено преживяват не много дълго – или прибоят измива буквите, или биват изравнени под краката на плажуващите, или пък малкият писател веднага изтрива написаното с мъничката си длан.

Името на шейха Хамад Бин Хамдан Ал Нахаян, изписано на собствения му остров Futaisi, недалеч от Абу Даби, обаче е пощадено от океанските вълни. И как не – става дума за огромен надпис, който се вижда даже от Космоса и представлява огромен графит, издълбан в брега и частично запълнен с вода.

Шейхът, известен още и като The Rainbow Sheikh, е член на управляващата ОАЕ династия и има лично състояние, отстъпващо само на състоянието на краля на Саудитска Арабия. Това съвсем естествено му дава възможност да реализира и най-фантастичните си желания и проекти.

Така например преди време той се снабдил с двеста коли, в това число и Mercedes 500 SELS, за всеки ден от седмицата, боядисани в различни цветове на дъгата. Този частен автопарк е един от най-големите в света, а гараж за колите станала пирамида 100х100 метра. После си поръчал най-големия камион – копие на Dodge Power Wagon, изработен специално за богаташа. След това моторизиран модел Willys Jeep WW2 – пак най-, най-. И когато му омръзнало да си играе с коли, на милиардера му дошло на ум да напише името си на пясъка. Седмици усилен труд на множество работници – и на острова на площ от 50 кв. км се появило името HAMAD. Дължината на надписа е почти 1700 м, а височината на буквите – 500 м.

“Н” е слязла малко в пролива и водата свободно пълни първите две букви от името на шейха и частично М.

Защо?

Може би на острова, който се явява и скъп курорт, ексцентрикът е решил да направи оригинално яхтено пристанище? А може би не? От човек с такава фантазия и с неограничени финансови възможности на практика би могло да се очаква всичко.

Още интересни истории ще намерите в блога.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!