≡ Menu

Интелигентна система управляваща осветлението в дома

В последните години с развитието на технологията все повече иновативни решения намират място в Нашия дом. За кратко Ние ще ги наричаме „умни джаджи”. Тези устройства способстват за улесняване битието на човека, като значително спестяват време необходимо за обичайните домакински и битови задължения. Телевизорите в нашия дом стават все по умни, пералните също. Интелигентните прахосмукачки-роботи са нещо обичайно в наши дни.

Бързоразвиващите се технологии допринасят за преминаването на едно по-високо ниво от умни битови уреди се премина към „умни къщи”. Повечето хора, които не са запознати с материята, когато за пръв път чуват за „Умен дом” сигурно си представят сцена от научнофантастичен филм, където целия дом действа като един жив организъм. Всъщност при развитието на съвременните технологии това не е далеч от истината. Всъщност това е система, която обезпечава и съгласува работата на всички инженерни системи в къщата.

Във всяка съвременна сграда в една или друга степен съществуват множество системи, които осигуряват бита, комфорта, безопасността както и системи създават условия за пълноценна почивка на живущите както и създаващи оптимална работна среда. Технологичното развитие позволява тези системи да бъдат управлявани заедно за да създадат всички гореизброени условия на живущите в такъв тип къща. Така се появява термина „Умна къща”.

Тази статия е посветена на една система която е особено важна, а именно „осветлението”. В повечето умни къщи управлението на осветлението е поверено на термодатчици и инфрачервени датчици управлявани от централен компютър. Всяка система от умната къща търпи своя прогрес и развитие. Компанията Goldee, преминава тези граници и изобретява съвършено иновативна система за контролиране осветлението в „умната къща”. Същността на идеята е осветлението в къщата да бъде контролирано от човешките биоритми. Система успешно симулира изгрева на слънцето сутрин когато е време да ставате, а също така намалява интензитета на осветлението през нощта. През нощта се оставя достатъчно количество осветеност за да може примерно да отидете до кухнята или тоалетната без да се блъснете в обкръжаващи предмети и съоръжения. При отсъствието на хора в дома осветлението автоматично се изключва. Все пак ако отсъствате от дома си за повече от два дни системата ще създаде ефект на присъствие и ще включва и изключва осветлението на определени стаи за да не се привлича вниманието на крадците.

Системата за контрол на осветлението Goldee се управлява с жестове. Чрез прокарване на вашата ръка покрай контролния панел „представляващ черна кутия” води до промяна на цвета и интензивността на осветлението в къщата. Много готови модули като „Парижка нощ”, „Шанхайски мираж” или „Полярно сияние” са включени в системата. Производителите обещават, че колекцията от готови модули постоянно ще се разширява и обогатява. Едно от най-големите предимства на системата, е че може да бъде управлявана чрез стандартни смартфони с операционна система Iphone или Android.

Системата за контрол на осветлението в дома се инсталира изключително лесно. За целта е нужно да монтирате управляващ панел Goldee и да замените вашите крушки с такива, които могат да променят осветеността и цвета си. Те са произведени от LIFX, Philips, Ilumi и др. Всъщност ако Вие не желаете да купувате нови лампи старите също ще свършат работа но без цветовите ефекти.

Много хора биха се запитали колко струва всичко това. Началната цена, която включва само системата за управление без крушките започва е 249 долара. Подробна информация за такъв тип строителни решения може да получите при нас.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!