≡ Menu

Интересни съставки, които са важна част от парфюмите

До скоро и аз, както повечето хора, не обръщах особено внимание на това какъв е съставът на парфюма, който ползвам. „На кого му пука, щом аромата е толкова хубав?!“ През последните месеци се опитвам да „образовам“ обонянието си, така че да успява да разпознава част от съставките включени в композициите на любимите ми парфюми. Определено това дава ефект дори при нови парфюми. С течение на времето започвам отчетливо да разпознавам нотките на подправки и по-специфичните ухания. Почти за всеки аромат, до който се докосна мога да посоча една съставка или група от съставки, които има вътре. Винаги съм искала, когато някоя приятелка ми покаже новия си парфюми да й кажа „О, това ухание на жасмин ли е?“. В ход на „образоването“ на собственото ми обоняние получих ценна информация за някои от най-известните парфюмни суровини. Ето част от събраните знания:

  • Тубероза

Туберозата е вечнозелено цвете, което идва от семейството на агавето. Всички знаем, че агавето има сладък и „лепкав“ аромат. Подобен е този на туберозата. Обикновено хората или моментално се влюбват в това ухание, или тотално го намразват. За някои е прекалено сладко, натрапчиво.. За мен това е великолепен, сладък, цветен аромат. Почти опияняваща, леко странна, силна миризма, която определено обичам! В началото мислех, че туберозата е от семейството на розата именно, заради наименованието й. В действително цветето тубероза е много малко бяло растение. Заради силния аромат, концентрацията в парфюмите е много трудна за контролиране и повечето от парфюмеристите в днешно време предпочитат да използват синтетичния й заместител.

  • Амбра

Амбрата е парфюмна съставка със сладък и същевременно странен аромат. Обикновено тя се използва като фиксатор в парфюмите – удължава тяхната трайност и засилва интензитета. В парфюмните композиции амбрата се използва в изключително малки количества. Произхода на тази ценна съставка е много интересен – тя се събира от жлъчния секрет и червата на китовете. Природното й предназначение е да предпазва кита от острите неща, които той поглъща – кости, клюнове на птици и други. С две думи амбрата е отпадъчен продукт от тялото на кита, който той изхвърля по бреговете по всички краища на света. Естествено, че днес в парфюмерията се използва само синтетична амбра. Използването на истинската й форма е абсолютно незаконно, поради това, че китовете са застрашен вид.

  • Бергамот

Повечето от нас познават бергамота от острата и странна миризма на чая Ърл Грей. Аромат, наподобяващ цитрусови плодове, някаква смесица между портокал и лимон и леко пикантно в същото време. За мен лично беше голямо учудване, когато установих, че бергамотът е плод. Зелен и негоден за консумация, плодът расте само в южна Италия. Главно неговото отглеждане се обосновава с производството на чай и влагането му в редица парфюми. Разбира се, от него се произвежда и етерично масло за ароматерапия.

  • Ванилия

Тук вече няма някой, който да не познава сладкия аромат на ванилия. Асоциации за бисквити, сладолед и много изкушения завладяват моето съзнание! Шушулките се сушат в продължение на няколко месеца. Тъй като естествените шушулки са с доста висока цена, ние като потребители получава, е синтетичната версия – ванилин. Съставът и е по-сложен от този на естествената субстанция, но ароматът е абсолютно същия.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!