≡ Menu

Историята на ключарските услуги

Ключарството е занаят, който датира от хиляди години. В началото първите ключове може и да не са изглеждали както сега, но са играели същата роля – да защитят личното пространство и вещите на собственика. Принципно, при зараждането на ключарските услуги, обикновено са били заключвани свещени места и такива, в които са се пазили знания или тайни.

Самите ключари винаги са били ценени, заради занаята си. В последствие те са формирали гилдия, а след време заключващите устройства са били усъвършенствани, благодарение на труда и сръчността на множество представители на този занаят.

В Библията също можем да срещнем споменавания за ключове. Според тях можем да кажем, че е имало ключове поне 8,000 години пр.н.е. Но реални доказателства са намерени от 2,000 години пр.н.e. при археологически дейности в Египет. Сред образците, които били открити, съществували ключове от желязо, дърво и месинг. Самият ключ представлявал лост, който се създавал със специална форма и зъбци, докато ключалката била щифтова. После ключовете се разпространили из всички страни. За катинара пък се счита, че се е зародил в Китай.

Сам по себе си ключът символизира тайната. Както знаем, а и децата често ни дават нагледни примери за това, забранените неща са изключително вълнуващи. Затова ключът е бил толкова важен – той е ограничавал достъпа до забранените неща.

През 1778 г. бива открита сейфовата врата, като това става благодарение на Робърт Барън, а секретната ключалка възниква през 1844 г., като нейн създател е Линус Яле. Но, както и да са се развивали ключарските услуги през вековете, един факт е неоспорим – всеки от нас се нуждае от тях. Без значение дали просто ще си закупи нова брава, ще направи копие на ключа си или ще се наложи да се обади на ключар, понеже бравата заяжда, ключът се е счупил или някой е разбил вратата. Като цяло – ключарските услуги са играели изключително важна роля в миналото, продължават да го правят и днес.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!