≡ Menu

История и лукс

Етиопия не е сред най-популярните дестинации за българския турист, макар че може да избира самолетни билети между IBERIA, Turkish Airlines, Lufthansa, като последните са най-евтини и само с едно спиране във Фракфурт.

Страната има с какво да заинтригува гостите си – и с вековни паметници, и със съвременен лукс в хотелите. Основни спирки по туристическия маршрут са обелиските в Аксум – град с 27 000 души и един от религиозни центрове на Етиопия, където според преданието се съхранява свещеният Кивот – в църквата “Бет Мариам (Св. Мария) от Цион”. От I до VII в. аксумското царство процъфтява, но след това столицата се премества по неизясненеи причини – чума, суша или нашественици. Въпреки това, чак до 19 век повечето етиопски владетели биват короновани там.

Следваща спирка е Гондар, който е столица до 18 в., при император Фасилидас, и в продължение на два века и половина остава такава. Той е в подножието на Симен – една от най-големите планински вериги в Африка. Царската крепост е разположена в сърцето на града и обхваща най-важните имперски сгради, с 5 замъка, като най-старият е преписван на Фасилидас, а най-новия датира от средата на 18 век. Освен, че е бил административен и търговски център на империята, Гондар също е и религиозно средище. От десетките църкви, седем са били построени по време на управлението на императора. Най-известна сред оцелелите е Дебре Бирхан Селасие, прочута с фреските си по купола, изобразяващи осемдесет ангелски лица.

Скалните църкви на Лалибела са световно известни, а освен това има множество църкви и джамии в Харар и естествено Дворецът на Африка в Адис Абеба (Aboba). Това, което е малко известно за града е, че ” бягащата столица ” се нарича в орнитоложките среди “столицата на лешоядите”.Там, насред шумните тълпи, необезпокоявани от нищо се разхождат три вида лешояди, черни кани, марабута и бели врани.

Международно летище има само в Адис Абеба, но има и много регионални летища, работещи с местната валута “бър”.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!