≡ Menu

История на парапетите

Така наречените парапети имат богата история, свързана още със Средновековния период. Най-известни са в британската архитектура, като става дума най-вече за металните парапети с орнаменти. Едни от началните сведения за парапети са от Ратмайнс, град около Дъблин – в строежа на тамошните къщи се появяват известните орнаментирани, метални парапети, които по-късно стават емблематични.

В началото са нещо символично за богатата част от обществото на града, но по-късно се превръщат просто в част от архитектурата и на по-скромните домове. Първите сведения за парапети са от 1714 година, когато в Англия, въпреки неодобрението на архитекта Кристофър Рен, са използвани около катедралата Св. Пол в Лондон. Като цяло, първите парапети можем да видим в църквите или къщите във викториански стил.

Там те са използвани за ограничаване и осигуряване на църковните гробища, но по-късно им е придадено историческо значение и биват високо ценени от църковните авторитети и до днес. От друга страна, характерните парапети на викторианските къщи са били знак за заможност – ограждали са градините, пътеките и терасите. Били са важни качеството и оригиналността на всички парапети. През деветнадесети век вече е имало каталози с масово произвеждани парапети, които са били достъпни за повече хора, а не само за тези от горните класи.

По-късно, в годините на II световна война, се създава сериозно обществено напрежение във връзка с предложеното премахване на парапети и така по инициативата на лорд Бийвърбрук, журналист и политик, всеки парапет, който може да бъде премахнат, без да създава опасност за обществото, е бил претопен, за да се използва металът за амуниции. Истината е, че най-често желязото не можело да бъде повторно използвано и просто е било захвърляно в морето.

За щастие, в Дъблин не се е наложило подобно нещо и там са запазени първите и оригинални викториански парапети, изработени още през 18. век. Интересно е също така, че металните викториански парапети, зад които е имало някаква пропаст (например мазе), не са били премахвани, за да може да предпазят хората от евентуално падане.Използването на чугуна и кования метал в архитектурата навлиза в Англия изцяло около 1820 година. Всъщност дизайнът на парапети в Ратмайнс е смесица точно между чугун и ковано желязо.

Кованото желязо се е използвало най-вече за емблематичните викториански орнаменти и извивки, а чугунът – за по-простите хоризонтални или вертикални елементи, изграждащи конструкцията на тези парапети.Интересен е изборът на цветове за парапети – през втората половина на 19. век най-разпространен е бил така нареченият невидим зелен цвят (невидим, защото се е сливал с фона в повечето случаи). През 1840 година Хъмфри Рептън въвежда употребата на златисто-бронзовия цвят. Други често използвани цветове за викторианските парапети са тъмносиньото, червеното и шоколадово-кафявото.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!