≡ Menu

История на SEO оптимизацията

По принцип, колкото по-често един уеб сайт се появява в в топ позициите при търсене, толкова повече потребители ще получи от търсачката. Като цяло интернет маркетинговата стратегия, се фокусира върху това как хората работят с търсачките. Какви са действителните термини за търсене, въведени в търсачките от определената целева аудитория.

Съкращението SEO е познат като термин определящ оптимизацията за търсачки. Той е приет от индустрия от SEO консултанти, които осъществяват проекти за класиране на сайтове от името на своите клиенти, както и от независими SEO доставчици, извършващи тази дейност. Първоначално всички уеб потребители са представяли адреса на страницата, или URL на някои търсещи машини, които да накарат техния “паяк” да обходи страницата на сайта и да извлече други връзки към други страници от нея, по този начин информацията от нея да бъде индексирана.

Собствениците на сайтове започнаха да признават стойността на високото класиране на техните уеб сайтове в резултатите на търсачките. Това породи създаването и излозането на различи добри и лоши техники известни като White Hat Seo и Black Hat SEO

Техники за добро и качествено SEO

По изледване на учените от Дани Съливан, фразата “оптимизация на уеб сайтове” е използвана за пръв път през 1997 година. Дипломираните студенти в Станфордския университет Лари Пейдж и Сергей Брин, разработват “backrub”, търсачка, която зползва сложен алгоритъм за популярност на уеб страниците. Обемът им се изчислява чрез алгоритъм, а PageRank е понятие за количеството и силата на входящи URL адреси.

Независимо че PageRank-а е по-труден за манипулиране, някои специалисти са открили инструменти за изграждане на връзки и схеми за влияние върху друга търсачка наречена Inktomi, а тези методи в последствие се оказаха и приложими по същия начин и за PageRank. Доста страници, фокусирани върху размяна на линкове, купуват и продават такива, често в огромен мащаб. Някои от тях имат свои ферми за връзки, включващи създаването на хиляди сайтове единственно с цел връзки за спам.

Световните търсачки като Google, Bing и Yahoo, не разкриват SEO алгоритмите, които те използват за класирането на страници. Уеб мастърите, като Ранд Фишкин, Бари Шварц, Аарон Уол и Джил Уолън, научават множество способи за оптимизация за търсещи машини и са публикували своите становища в онлайн форуми и блогове.

Според броя на предишните търсения, Google извежда търсения за своите регистрирани потребители. Google въведе в края на 2009 г. и търсенето в реално време в опит да направят резултатите от търсенето по-реални и истински. Това съвпадна и с огромната посещаемост на социалните медии, блоговете и др. Така и водещите търсачки направиха изменения в техните методи на оценяване, за да позволят на новото и актуално съдържание да се индексира без забавяне в резултатите от търсенето.

Повечето от първите търсачки като Altavista и Infoseek, коригираха алгоритмите си, за да откажат напористите уеб мастъри. През 2005 г. Wall Street Journal съобщи за фирма, боравеща с неподходящи и високо-рискови техники, но не успя да разкрие тези рискове на своите клиенти. Едно издание разкри, че същата компания съди блогър и уеб мастъра Арон Уол за забраната за писане.

Начини за класиране

Популярни компании, като Google, Bing и Yahoo!, използват роботи, за анализиране на информацията и свои алгоритми, за определяне на класирането. Увеличаване на известността Описването на съответните ключови думи в мета данните, включително в таговете за заглавие, засилва приложимостта на даден сайт.

SEO за изображения

Оптимизация на търсенето на изображения е начин за каталогизиране на съдържанието на определена странца, с цел увеличаване значението на определена ключова дума в търсачките на изображения. Както и при други видове SEO, целта е да се постигне по-високо класиране при търсене, а оттам и засилване на качествения трафик от търсачките.

White Hat в сравнение с Black Hat. Техниките на бялото SEO дават резултати, които траят много повече, докато при Black Hat, се очаква някои от сайтовете, да бъдат открити и спрени, или за временно, или за постоянно. В други случаи, основните елементи ползвани от оптимизацията на търсачки, по принцип са едни и същи, независимо от езика.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!