≡ Menu

Каква е разликата между парфюми и козметика с естествени и синтетични аромати

В днешно време технологиите са напреднали до такава степен, че вече е възможно да се използват съставките от растения, които са на изчезване и са защитени. Синтетичните съставки и аромати се създават по-изкуствен начин, за разлика от естествените, които се извличат като екстракти от растенията. Тези съставки са в основата на създаването на много парфюми. Повечето маркови парфюми са съставени от етерични масла, алкохол, вода и други.

За съжаление много хора не могат да направят разлика между естествените и синтетични аромати и за това тук ще се опитаме по-малко да изясним разликата между тях.

  • Дефиниция

Естествените аромати са ухания, направени от етерични масла, извлечени от растения, цветя или животни (мускус). Синтетичните аромати са произведени от изкуствени материали, като например нефтопродукти (на петролна основа химикали).

  • Използване

И двата вида на аромати се използват, освен в парфюмите и различни видове козметика като лосиони, душ гелове, почистващи препарати и освежители за въздух.

  • Рискове за здравето

Според „Кампания за безопасна козметика“, синтетичните аромати съдържат алергени и невротоксини, които засягат имунната система и нервната система.

  • Цена

Парфюмите с естествени аромати често са по-скъпи, защото струват повече да се направят, трябва да бъдат създадени в малки партиди, а някои природни източници, като сандалово дърво, са били унищожени по време на прибирането на реколтата.

  • Достъпност

Синтетичните аромати са по-достъпни, отколкото естествени. Синтетичните се откриват в почти всички продукти за лична хигиена, дори и дизайнерските скъпи парфюми като Chanel No.5, Shalimar, Rush от Gucci.

Ако кожата ви е чувствителна е желателно внимателно да подбирате парфюмите и козметиката, която ползвате. Избягвайте евтините изкуствени аромати.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!