≡ Menu

Какви са причините и рисковите фактори за хепатит С?

Хепатит С е тежко заболяване, което засяга черния дроб и може да доведе до сериозни усложнения, като рак. Милиони хора носят вируса на хепатит С в организма си, но някои от тях изпитват леки симптоми и могат да живеят с него. Въпреки това, някои хора са сериозно засегнати от това заболяване. Ако не се лекува, то може да доведе до цироза, а черния дроб почти спира да функционира.

Ако хепатит С е достигнал напреднала фаза или е преминал в цироза, заболяването не може да бъде излекувано и целта на лечението е да се направи опит за забавяне на процеса и намаляване на щетите.

Известно е как вирусът на хепатит С може да се предава от един човек на друг, но точните причини все още не са известни. Заболяването причинява възпаление на черния дроб. Съществуват много видове вируси, които могат да причинят това състояние и хепатит С може да се развие благодарение на всички тях.

Инфекцията може да се предава чрез заразена кръв от болен човек. Това може да стане чрез споделяне на една и съща игла при инжектиране, при необезопасен полов акт, чрез поставяне на татуировка, при преливане на кръв от заразен донор и др. Алкохола, някои вредни вещества и лекарства, също са рискови фактори, които водят до възпаление на черния дроб. В затворите, или във военни институции, където стерилизацията не е на ниво, също има висок риск от поява на хепатит.

Ако познавате факторите, които причиняват това опасно заболяване и се предпазвате от тях, възможността да се заразите с вируса на хепатит значително намалява.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!