≡ Menu

Какво бави компютъра

Много са факторите, които могат да забавят работата на лаптопа ви. В това упътване ще проследим как да се преборим с най-масовите причинители.

Изчистете компютъра си от ненужните файлове

Програмите и Уиндоуса постоянно създават много файлове, които остават и след като вече не са нужни, дори след премахването на приложението което ги е създало. С времето тези файлчета се натрупват и започват да тежат на Уиндоуса. С програми като CCleaner можете да анализирате компютъра си за подобни файлове и да ги изтриете. Колкото по-често правите проверка, толкова по-добре.

Сканирайте за вируси

Не възлагайте всичките си надежди единствено на някоя антивирусна програма за защита от зловреден софтуер. И на тях им се случва да изпуснат някой неприятен вирус или троянски кон. Периодично сканирайте с безплатните версии на SUPERAntiSpyware и Malwarebytes. За по-тежки ситуации можете да пробвате AVG Rescue CD, който работи извън уиндоус и открива вирусите по-ефикасно.

Дефрагментиране на харда

Известно твърдение е, че дефрагментирането на твърдия диск помага за по-бързата работа на системата и това е един от най-честите съвети. Има малко колебания до каква степен е истина при актуалните операционни системи, но нищо не пречи да се пробва. За да го направите трябва да изпълните следните стъпки:

Влезте в старт менюто и кликнете върху Computer / My Computer

Ограничете приложенията, стартиращи с Windows

Болшинството от използващите Windows имат голям брой програми, които се зареждат автоматично, щом стартират лаптопа си. Спирането на някои от тях може да спомогне за бързината на компютъра. Не е необходимо да ги деинсталирате, а просто да предотвратите пускането им, когато не ви трябват.

Разбира се, някои от тези приложения са важни за работата на лаптопа. Например, антивирусната програма е хубаво да включена постоянно.

За да коригирате кои приложения да се пускат сами, направете следното: Отидете в старт менюто, напишете msconfig и натиснете ENTER Кликнете на таба StartupМахнете отметките на програмите, които искате да спрете.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!