≡ Menu

Какво представляват ваксините против грип?

Противогрипните ваксини биват два вида – под формата на инжекция и като спрей, който се впръсква в носа. Инжекциите съдържат мъртви вируси на грип, които не могат да ви заразят, но те карат тялото да си създаде антитела които могат да се преборят с инфекцията при атака от живи вируси. Спрейовете от своя страна съдържат отслабени живи вируси, но те не са за хора с отслабена имунна система. Те са само за здрави хора на възраст между 2 и 50 години, с изключение на бременните жени.

Повечето лекари препоръчват ваксини за лечение на грип от първият тип за хората на възраст над 50 години и за децата от 6 месеца до 18 години, а също така и за болните от кистозна фиброза, болести на сърцето и сърповидно – клетъчна анемия.

Препоръчително е да се презастраховате с грипна ваксина ако живеете с хора, които са от по-високо рисковите групи при грип като малки деца (особено бебета) и възрастни над 55 години. Други хора, на които е силно препоръчително да използват инжекциите против грип са тези с диабет, бъбречни проблеми или други хронични заболявания. Използването на противогрипната ваксина трябва да се направи няколко седмици преди започването на грипния сезон за да може да се даде възможност на тялото да си изгради антитела.

Въпреки това, дори и при започването на зимата също можете да си направите ваксина, освен ако нямате алергия към яйца. В такъв случай е противопоказно използването на този тип защита, тъй като вирусите използвани за създаването се отглеждат именно в кокоши яйца и това може да предизвика алергия и други нежелани странични ефекти.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!