≡ Menu

Какво представлява един ремонт на автоклиматици

Автоклиматиците осигуряват безспорно удобство в купето на колата, като вкарват чист въздух вътре. Охлаждат, освежават пространството вътре, което, няма как да не се съгласим, през лятото е неоспоримо предимство. Обаче, както всяка част от колата ни, и автоклиматиците изискват не само поддръжка, а и ремонт понякога.

Редовните грижи за автоклиматиците позволяват да се открие навреме евентуален проблем и да бъде отстранен той преди да стане по-сериозен такъв; тогава ремонтът на автоклиматици би излязъл доста по-скъп и би се оказал задължителен. Всеки ремонт на автоклиматици започва с не толкова сложното изчистване на кондензатора. Компресорът на автоклиматиците нагнетява хладилния агент, с което повишава температурата му. Нагрелият се фреон (хладилен агент) отива в кондензатора и там бива охладен. И точно заради максималната ефективност на това действие кондензаторът трябва да е предварително почистен. Както виждаме, важни са дори малките ремонти на автоклиматици. Ако горепосоченото действие не стане, се появяват сериозни проблеми с обдухването и се стига до прегряване. И тогава случаят става един от онези, в които ремонтът на автоклиматици е задължителен и скъп.

Друга част от ремонта на автоклиматици е поправянето на течовете на фреон. Изтичането на фреон е една от често срещаните причини за повреда. За да не се налага голям и скъп ремонт на автоклиматици, експертите препоръчват всеки автоклиматик да се пуска няколко пъти в седмицата, за да се прави проверка за изтичане.

Още едно от важните неща при ремонт на автоклиматици е във връзка с компресора и неговия лагер. Той се смята за най-слабата част в климатичната система, защото при запален двигател се върти непрекъснато, независимо дали сме включили климатика, или не. Ако не реагираме на време, се появява шум, създават се проблеми с уплътнението и това пак ни подсеща, че ремонтът на автоклиматици е наложително нещо, което струва доста.

Няма ремонт на автоклиматици, който да не включва смяна на маркучите и тръбите на климатичната инсталация. Най-често при автоклиматиците се използват колкото може по-негъвкави маркучи, за да не се стига до проблеми с тях като скъсвания например. С времето, обаче, е възможно да се протрият, изхабят и да позволят по този начин изтичане на фреон, затова тяхната смяна, когато дойде време, е важна част от ремонта на автоклиматици.

И не последно по важност в ремонта на автоклиматиците е тяхното зареждане. То се извършва след като се отстранят всички дефекти и проблеми по тях. Добре е след това да обръщаме внимание на поддръжката. Затова не бива да правим ремонт на автиклиматиците само ако възникне проблем, а трябва да ги поддържаме регулярно, така че да предотвратяваме проблемите. Ремонт автоклиматици.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!