≡ Menu

Какво са витамините

Какво са това витамини?

Понятието витамини се заражда през 1912 година, когато американеца био-химик Казимир Фънк извлича от люспите на ориза, вещество което съдържа витамин B1, и е необходимо за лекуването на болестта берибери, като му дава после името “витамини”.

Витамина е нискомолекулно вещество с органичен характер, спомагащи за пълноценната жизнена дейност на човека и животните и са катализатор на метаболитните процеси в организма. Едната група витамини са мастноразтворими витамини, съдържат се повече в храната, те принадлежат на групите D, А, E и К.

Също така има и сборни групи А1, А2, D1, D2, D3, D4, D5, D6 и други. Мастноразтворимия витамин от група D, Е, К се съдържа в плодовете и зеленчуци, а в продуктите от животински произход можем да намерим витамини от А група.

Противорахитичният витамин е от група D, полезен е за растежа на костите, за зъбите, калцирането и усвояването на калция и фосфора в организма ви. Голяма потребност от витамините има при бременност, по време на умствен и физически труд и кърмене, инфекциозните болести и много други аспекти от живота на човека.

Витамин С лесно и бързо можем да си набавим от цитрусовите плодове, а също и от зелените зеленчуци. Освен че действа спомагателно на имунната система, той спомага и за образуването на бели кръвни телца. Липса на Витамин С ни прави податливи на болест и инфекция.

Има много комплекси с витамини и минерали, но най-добре е да изберем витамините от реномиран производител, още повече ако производителят е Българска фирма и витамините са с ниска цена. Съвета ми към вас потребители е – изберете Български витамини! Те са достатъчно добри и полезни, а също така и евтини за разлика от чуждестранните!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!