≡ Menu

Какво ти дава редовното писане

Тук не става дума само за парите. Ясно е, че като професионален копирайтър можеш да изкарваш някакви доходи. Но писането носи ли чисто личностни бонуси?

Отговорът е позитивен! Писането е много полезна ментална дейност, която за напредналите е истинско блаженство.

Първо, редовното писане те зарежда с ментална енергия. Това е много освежаващо, защото ти помага по-бързо да включваш и превключваш, да намираш решения, да общуваш активно и по много свеж начин.

Второ, редовното писане развива умението да си подреждаш и изразяваш мислите. Не може да публикуваш безсмислен и разпилян текст /макар че някои го правят/. Ако си блогър, разчиташ, че все пак някой ще чете текстовете ти от начало до край и ще откликне. Иначе защо ги публикуваш? Това автоматично те подтиква да мислиш и за читателя на бъдещото си произведение и да подредиш смислено тезите и аргументите си. Така, всъщност си подреждаш мислите и, колкото и шантаво да звучи, разбираш по-ясно какво всъщност мислиш самият ти по дадена тема.

Трето, редовното писане те прави по-добър събеседник. Този бонус е свързан се предходните. Когато си ментално зареден и умееш да се изразяваш смислено, точно, разбираемо и подредено, по-лесно включваш в темата на разговор, по-добре участваш в този разговор и даже успяваш да водиш разговора в задоволителна посока. Има само една подробност, на която трябва да обърнеш внимание, за да извлечеш ползите от беседването – често пишещите обичат да се слушат и така обсебват разговора, което е дразнещо. Затова обаче има лек и той е в усвояването на следващата полза от писането.

Четвърто, редовното писане ти помага да се изразяваш не само по-въздействащо и по-подредено, а и по-точно. Така по-естествен път ти ще ограничиш пороят от празни приказки и клиширани изрази, с които обливат събеседниците си много дърдорковци. Колкото и да обичаш да се слушаш, ти вече ще си изградил усет за добрия изказ и имплицитно ще знаеш, че една точна фраза струва повече от 1000 общи приказки. И освен, че ще съкратиш изреченията си, с говоренето си ти ще предизвикваш все по-често у събеседниците си наречения от копирайтъра Дрейтън Бърд “ефект на кимането”, който ще предразполага слушателите. Разбира се все пак наистина не се увличай!

Пето, редовното писане може да се превърне в професия. Ако си достатъчно отдаден, постоянен и ентусиазиран, може и да те забележат. А ако си и инициативен, може и сам да се направиш забележим. И тогава има вероятност да започнеш да изкарваш пари от писане.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!