≡ Menu

Какво трябва да знаем за вакуумните слънчеви колектори

Слънчевите колектори трансформират слънчевата радиация в топлина, която се използва за затопляне на водата, нужна за домакинството. Сърцето на слънчевият колектор е неговият абсорбер, който представлява стъклена тръба покрита със специално покритие способно да улавя до 94% от слънчевата радиация. Той е поставен в друга стъклена тръба, като между двете има вакум действащ като изолация и възпрепятства загубата на топлина.

Външната тръба е от високоякостно прозрачно стъкло и позволява безпрепятственото преминаване на слънчевите лъчи.

Трансферирането на топлината се извършва от флуид, който може да бъде вода (при отвореният тип слънчеви колектори с термосифон) или антифриз (при затвореният тип слънчеви колектори с „Heat pipe”).

Добре е слънчевите колектори да са разположени под ъгъл от 45 градуса за максимална производителност, но благодарение на дизайна на самата система и тръбният профил ефективността не се губи сутрин и вечер, когато ъгълът на слънчевите лъчи е различен от оптималният. Вариации от 15 градуса почти не оказват влияние на мощността и ефикасността на слънчевите колектори.

Когато се избират слънчеви колектори трябва добре да се съобрази размера им с големината на домакинството. Правилно оразмерените колектори могат да осигурят 100% от горещата вода от пролетта до есента и 50-80% през зимата. Предимството им е, че са в пъти по-ефикасни от плоските панелни колектори, което позволява с по-малък по площ размер да се постигнат параметрите на доста по-голям като размер панелен колектор. Това е много добре, когато имате ограничено пространство върху покрива на къщата.

При слънчевите колектори с термосифон при двучленно домакинство са достатъчни 1,78 кв.м. площ на колекторите, докато при слънчевите колектори с „heat pipe” само 1,2 кв.м. ще успеят да задоволят нуждите ви от гореща вода.

Подробна информация за слънчевите колектори ще намерите в интернет.

Вижте още информация относно колекторите с термосифон.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Следваща »

« Предишна

error: Content is protected !!