≡ Menu

Какво трябва да знаем, когато купуваме ламиниран паркет

Днес ламинираният паркет известен още като ламинат е широко разпространен като подово покритие. Причината за това не е една и може да се каже, че комплекса от нея, го прави така търсен, широко разпространен и предпочитан – ламинат. Сред преимуществата на ламинирания паркет са по-ниската цена; лесният монтаж; устойчивостта и дългогодишната експлоатация, които обещава ламината; не поддатливостта му към препарати за почистване; лесното поддържане; противо-запалимите му качества; липсата на допълнителна грижа – циклене, лакиране; петната по ламинирания паркет се отстраняват лесно само, чрез забърсване с парцал напоен с ацетон или спирт.

Като цяло материалът, който достига до крайният потребител, преди това преминава множество тестове. Ламинирания паркет от магазина, за да е там е отговорим на множеството европейски изисквания, обозначава се със специални цифри, които следват определена серия, така например ЕN13329 е номер за европейски ламиниран паркет.

Ламинирания паркет трябва да е устойчив и да отговаря на различни изисквания. Той не бива да се поддава на натиск и натоварване; не трябва да е запалим и подвластен на висока температура; освен огнеупорен ламината трябва да е устойчив на вода и удар, както и да е защитен от покрития с петна.

Какво трябва да знаем, преди покупката на ламиниран паркет?

Пресмятане и предвиждане интензивността на ходене по бъдещият ламиниран паркет. От интензитета на ходене се определя и клас на материал на ламинат. Специалистите насочват към високите класове ламинирани паркети, защото техните покрития са предвидени за много по-голяма и дълготрайна устойчивост.

Не по-малко важно е ламинираният паркет да е влагоустойчив. За новите жилища това изискване е задължително, а там кухня и хол са на едно. Влагоустойчивият ламиниран паркет има зеленикав цвят, съдържанието на формалдехид не трябва да превишава 0,01 мг/м3; на фенол – 0,03 мг/м3, тези данни говорят за здрав и здравословен ламиниран паркет.

Като заключение преди покупка на ламиниран паркет ще посъветваме да не се избира прекалено екзотичен паркет с шарки, в случай, че интериора на го позволява. Заложете на класически цветове, които да подхождат дори след време на други мебели.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!