≡ Menu

Какво трябва да знаете преди покупката на гориво за отопление?

Съществува ли разлика между гориво за отопление и тези, използвани от превозните средства? До скоро, може би не бях се замислял или пък просто съм вярвал, че дизелът за двете неща е един и същ. А всъщност съм грешил… Компаниите за доставка на гориво снабдяват бензиностанциите, правят и доставка на гориво за отопление по домовете, но преди да се направи поръчката трябва да се имат в предвид няколко неща, които са задължителни. Преди да напълните резервоара трябва да знаете, че има точно определени видове дизел, които се използват за автомобилите и за селскостопанските машини. Те обикновено се етикират като „премиум“ и имат производствено означение 1 и 2. Съвсем различен тип са горивата за отопление, които са с цетаново число около 44-45. Те са с по-тънка консистенция, което ги прави много по-подходящи за студените зимни месеци.

Дизеловото гориво с номер 2 има по-голяма гъстота и това се дължи основно на по-добрите му смазочни свойства. При него се получава по-добър студен старт на дизеловите двигатели, но през зимата пък е причина за по-грубата им работа. За това време на годината, номер 1 е по-добрият вариант. Когато говорим за доставка на горива за промишлеността, най-добрият вариант според експертите е дизела с цетаново число 40.

Използваното гориво за отопление на дома има същите смазочни способности и запалване като дизела с номер 2, но това не означава, че те могат да са взаимно заменяеми. Оказва се, че дори е опасно да се използват горива за отопление в дизеловите двигатели на автомобилите, като дори може да се стигне до повредата им. Дизеловото гориво за превозните средства, предлагано от бензиностанциите съдържа и допълнителни добавки, които помагат за намаляване на количеството изгорели газове и улесняват запалването. Този дизел не е препоръчително да се използва за отопление на дома, тъй като се получава риск от сериозни щети по котлите, а също така се създава възможност за получаване на пожар. Именно това е причината, производителите на такива котли да дават гаранция само при използване на специалните горива за отопление, но не и когато се използват такива от бензиностанциите. Просто различните видове дизел са предназначени за точно определени нужди и всеки потребител трябва да има в предвид този факт, когато прави своята заявка за доставка на горива.

Повече информация за горивата за отопление ще откриете в сайта ни.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!