≡ Menu

Какъв учебник по немски да използваме?

Няма защо да се лъжем – немската граматика не е лесно предизвикателство за никой и именно заради това е важно как се обяснява и как се предоставя на хората. Ако тя не е добре систематизирана, твърде е вероятно по-скоро да обърка човека, който се е изправил пред задачата да учи немски език, отколкото да му помогне да използва езика по-свободно. Ето защо е важно, учебникът по немски, които избирате, да бъде разбираем и достъпен за вас, без значение дали смятате да учите немски език самостоятелно или чрез езиков курс.

Учебниците в никой случай не са написани от неквалифицирани автори – напротив, те се пишат от компетентни, ерудирани преподаватели, а немският е все пак техен майчин език. Тяхната нелека задача при изготвянето на ръководство за учене на немски е да ви преведат през правилата на езика чрез най-подходящите примери и най-подходящите упражнения за затвърждаване на наученото. Когато учите немски език в училище или в частна школа – ролята на конкретния преподавател (предполага се, че и той трябва да е добър професионалист, разбира се) е да ви помогне да извлечете максималното от учебника. Ако опитате да научите сам немски език, без помощта на преподавател, добрият учебник може да ви бъде от изключително значение, дори и ако просто разчитате на това, че добре попивате езика, докато обикаляте Германия и се запознавате с хората и културата в страната – никога няма да ви е излишно използването на една добре структурирана учебна програма по езика.

Как да изберем най-подходящия учебник за своето обучение?

Пазарът на учебници дори и само по отношение на немски език може да ви смая. Много често едно издателство може да ви предложи поне дузина заглавия и автори на учебници. Ето някои критерии, по които може да се ориентирате кой учебник би бил подходящ за вас.

На първо място трябва да може да определите своето ниво. Най-общо казано, това означава да поставите себе си в категориите начинаещ (А1-А2), средно напреднал (B1-B2) и напреднал (C1-C2). Идеята на това да прецените добре избора си на учебни материали е, че един доста достъпен учебник за началните нива, където нещата се обясняват по-нагледно и простичко, може никак да не ви е полезен ако вече имате запас от думи и познания на един напреднал в обучението курсист.

Следващото нещо, което трябва да изясните за себе си, е вашият личен мотив да учите езика. Дали той ви трябва за ежедневието, в най-обикновените човешки разговори или бихте искали да работите с него? Възможно е да ви е необходим, защото смятате да учите в университет, където, без да сте абсолютно уверени в познанията си, би било невъзможно да завършите. Възможно е вече да работите в някаква конкретна сфера (например туризма или рекламата), където да искате да специализирате и да обогатите речника си с лексика и фрази, които са характерни за съответната област. Всеки един от тези стандартни мотиви, които човек има при подготовка за дадено ниво на владеене на езика, се вземат в предвид от авторите на учебниците и съответно всеки различен учебник има определени специфики, които го правят по-подходящ според вашите лични намерения.

Не без значение е и вашата възраст – различните учебници по нивата в езика се адаптират за най-различни възрасти. И ако искате да плувате в правилния участък от езиковия басейн, добре е да подберете учебник, който е изготвен за вашата възраст – това ще ви позволи да поемете точно тази информация за конкретното ниво в езика, която да съответства на вашия потенциал и възможности.

Още полезни информации в курсовете по немски ни.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!