≡ Menu

Как да изберем градински ножици

Подрязването на растенията в градината е нужно не само за добрия им външен вид, но и за правилното им оформяне и развитие. Ето защо правилния избор на градински ножици е доста отговорна и често не лека задача.

За да се ориентирате по-лесно сред огромното разнообразие от ножици на пазара е важно да си отговорите какво растение ще подрязвате.

Според това ножиците се делят на:

Ножици за трева и храсти – на пазара се предлагат ръчни, електрически акумулаторни ножици за трева и храсти. Акумулаторните ножици за подходящи за изрязване на по-твърди клонки. Те работят с батерия, чието зарядно устройство обикновено не влиза в цената на ножицата и се закупува допълнително. Освен това важно е да се знае, че батерията им работи конкретен период от време след зареждане и може да ви се наложи да прекъснете работата си и да изчакате да се презареди. Другият вариант е да се снабдите с резервна батерия, но това оскъпява покупката ви допълнително.

Преимуществото на акумулаторните ножици е, че не изискват да има електрическо захранване на мястото за работа.

При електрическите градински ножици е необходимо да осигурите електрическо захранване на мястото, на което ще ги използвате. Предимството им е, че са по-мощни и не се налага прекъсване на работния процес.

При ръчните ножици основното, което трябва да рязането с ножицата да е лесно и комфортно, да не е много тежка, да е с ергономична дръжка и с не залепващо и неръждаемо покритие.

Следващия вид са ножици за клони – тук важно е да гледате общата дължина на ножицата, както и какъв е максималната дебелина на клона, който ножицата би могла да подреже. Ако трябва да подрязвате високи клони добре е да се насочите към ножици, които имат телескопична дръжка, така няма да ви се налага да използвате стъбла. За много високи дървета има предвидени и ножици за клони с въже. Една успешна иновация при ножиците за клони е ножица със зъбна предавка, тя позволява подрязването на твърди и здрави клони да се осъществява лесно и без много усилия.

Другият вид ножици, който е сред най-необходимите във всеки двор, градински инструменти са ножиците за цветя. Тези ножици режат по-прецизно подходящи са за подрязване не цветя, розови храсти, малки и тънки клонки, билки. Важно е ножицата да бъде лека, удобна и здрава.

Лозарски ножици– използват се за оформяне на лозите, но с тях може да се подрязват тънки клони, стебла на цветя и храсти, пъпки. Биват три вида: ръчни, електрически и пневматични. Някои от по-новите модели имат канал за растителните сокове.

От голямо значение е да почиствате ножицата след употреба, за да предотвратите замърсявания и болести по растенията.

При закупуването на ножици за подрязване на градинска растителност, ви съветваме да бъдете внимателни и да инвестирате в по-скъпа ножица, която ще ви гарантира по-високо качество. Това ще ви осигури по-дълга работоспособност и по-добре свършена работа.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!