≡ Menu

Как да изберем подходящата мазилка за полагане над топлоизолация?

През последните години разговорите на тема топлоизолация се увеличиха. Причината е много проста – хората най-накрая разбраха, че неизолираното жилище им струва много скъпо. Причината е ясна, но нека все пак да я спомена отново – разходите за отопление в най-студените зимни дни и разходите за охлаждане на дома през непоносимите жеги.

Цените на енергията нарастват, а липсата на топлоизолация означава, че харчите парите си на вятъра. В случая това е много точно казано, защото така топлинните загуби в посока на околната среда се увеличават. Казано по друг начин – топлината зимно време напуска много лесно жилището Ви, а през лятото жегата нахлува почти безнаказано! Сами виждате, че това не е оптимален вариант за една сграда. Ето защо топлоизолирането набира все по-голяма популярност. В Интернет има много информация за правилните начини за полагане на топлоизолация. Ще откриете различни производители на топлоизолационни системи. Форумите (най-вече тези, които са изцяло на строителна тематика) са пълни с дискусии. Това означава, че стига да поиска човек може да намери подходящата информация и да разбере как да се справи с топлоизолирането. Да не говорим, че в днешно време съществува и един стандарт за строителство, който се нарича пасивна къща. Той разчита много на качествената топлоизолация и Ви позволява да изпитате пълен комфорт от Вашия дом, при това с драстично намалени сметки за енергия.

По-популярната топлоизолация е външната. Това означава, че след като я положите Вие ще повлияете на облика на Вашия дом. Не мисля, че искате фасадата Ви да изглежда неприемливо, нали така? В такъв случай след като изберете подходящ материал за топлоизолиране и след като откриете как да го залепите, то е много важно да научите и какви варианти имате за финишно покритие. Един от тях е полагането на мазилка. Производителите са се постарали да предложат различни продукти. Съществуват всякакви мазилки за топлоизолация (силиконови, силикат-силиконови, силикон-модифицирани и други). В общи линии изборът е огромен! Тогава как да разберем коя мазилка е подходяща за нашата топлоизолирана фасада? Този въпрос ме заинтригува и аз реших да се поровя за информация по темата.

Това, което открих е, че съществуват някои критерии, въз основа на които да направим нашия избор на мазилка. Специалистите са категорични, че такова нещо като мазилка с универсални характеристики не съществува. Поради тази причина ние трябва да сме наясно какво точно искаме от финишното покритие, което ще положим над топлоизолацията си. Един важен критерий е възможността на мазилката да защитава фасадата от дъжд. Тоест тук следва да се провери дали даденият продукт притежава водоотблъскващи свойства. Но този критерий също така означава, че мазилката следва да пропуска парите и да осигурява възможност на фасадата да “диша”.

Друг критерий е свързан с еластичността на избраният от Вас продукт. Така, че освен ако не искате един хубав ден фасадата Ви да е цялата напукана, то е изключително важно да се спрете на мазилка, която ще е устойчива на пукнатини. Живеете в голям град, при това в близост до някое натоварено кръстовище? Качеството на въздуха няма да е от най-добрите и това означава, че фасадата Ви ще бъде застрашена от замърсяване. Тук е моментът да се убедите, че избраната от Вас мазилка ще е устойчива и на това. Съществуват и други фактори за избор на мазилки за топлоизолация. Линкът от предното изречение ще Ви зареди една много полезна статия, от която ще научите всичко най-важно за мазилките и въобще за финишните покрития за топлоизолационните системи. Лично аз останах много доволен от това, което прочетох в нея. Надявам се да Ви свърши работа и на Вас!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!