≡ Menu

Как да изберем правилният микроскоп?

Чудите се какъв микроскоп да изберете? Преди да закупите правилния микроскоп за вас има няколко неща, които трябва да погледнете.

Микроскопът представлява инструмент, в който една леща е поставена пред друга, за да се получи максимално увеличение на размера на изследвания обект. Увеличението обаче не е единствената полезна функция на микроскопът.

Една от най-честите грешки при избора на микроскоп е купуването на такъв с прекалено голямо увеличение. Колкото по-голямо е увеличението на микроскопа, толкова по-малка част от обекта, който изследвате е видима.

Увеличение

Ако микроскопът има х30 увеличение, това означава, че наблюдавания през него обект ще е 30 пъти по-голям отколкото, като го гледате с невъоръжено око. Ако искате да изследвате бактерии, ще ви трябва микроскоп с х1000 увеличение, но можете да виждате клетките на кръвта и само с х500. Увеличение между х40 и х400 е напълно достатъчно за повечето хора.

Има два основни типа микроскопи:

Стерео микроскопи

Този тип микроскопи имат място само за едното ви око, което означава, че трябва да държите другото затворено докато гледате през тях. Те ви предоставят 3D виждане на изследвания обект, като тяхното увеличение е сравнително по-малко – между х20 и х60. Предимството на този тип микроскопи е, че можете да изследвате проби в техните натурални условия, без да ги подготвяте предварително за това.

Тези микроскопи са добри за наблюдение над насекоми, монети, марки, пари, растения и др. и са особено подходящи за колекционери и златари, но не могат да бъдат използвани за наблюдението на клетки.

Инвертни микроскопи

Тези микроскопи имат доста по-голямо увеличение – между х40 и х1500. Могат да бъдат и тип монокуляр и тип бинокъл. Използват се предимно за изследване на миниатюрни обекти или части от големи обекти, които са изключително малки (като клетки). При тези микроскопи наблюдавания обект трябва да се подготви за наблюдение, като се сложи между две стъклени повърхности.

Типовете микроскопи са доста различни и е много важно да изберете най-подходящия за вашите изследвания. Представете си, че прибързате и закупите микроскоп с увеличение х1500, за да наблюдавате растения или пък за вашето дете.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!