≡ Menu

Как да изберем преносим инвертор

За преносими енергийни нужди по-малки инвертори с мощност от 100 до 2000 или повече вата са достъпни както за лодки, автомобили, камиони, каравани, така или за други по-малки приложения извън преносната мрежа. Тези портативни трансфертери са предназначени за места без достъп до електрическата енергия на мрежата и се използват за преобразуване на правия ток, идващ най-често от батерия, която се зарежда, или от двигателя на вашия автомобил, или самостоятелно генериращ източник като слънчеви панели или вятърен генератор.

Инверторите за лодки са произведени да издържат на неблагоприятни условия и корозия от излагане на солена вода, така че, ако планирате да използвате вашия преобразувател на яхта например, изберете точно такъв тип.

В зависимост от вида на уредите, които ще ползвате, и това колко чувствителни са те, можете да избирате между инвертори с истинска синусоида или такива с модифицирана синусоидна вълна. Вторите струват по-малко, в сравнение с първия тип, защото не предоставят абсолютно същата форма на енергийната вълна, но пък вършат добра работа при повечето битови устройства – сешоари, осветителни тела, телевизори, лаптопи, плейъри и др. Когато използвате уреди, които са с двигатели (като хладилници, бормашини, вентилатори и т.н.), инверторите с модифицирана синусоида ще водят до шум и нагряване при работата на тези двигатели, а също и до 30% по-голяма консумация. Това е малко като да управляваш кола на квадратни колела вместо кръгли такива. Колата ще се движи напред, но ще работи много по-ефективно при друго решение. А това решение е именно инверторът с истинска синусоида. При него изходната енергия е абсолютно същата като тази, която получавате от преносната мрежа.

Както вече споменах, за някои уреди и електроника, като например мотори, телевизори и компютри, както и зарядни устройства за акумулаторни инструменти, лошата форма на вълната може да доведе до проблемно прегряване и повреда на оборудването или дори до пълна неизправност. Друг потенциален проблем е шумът при работата на устройства като флуоресцентни крушки, радио, стерео уредби, и телевизори. За повечето хора разликата в цената не трябва да е пречка за купуването на инвертори с истинска синусоида. Именно защото с тях те няма да са изправени пред ограничения и опасности по-късно при употребата на разнообразието от уреди.

Размерът на мощността на вашия преносим инвертор зависи от това какви и колко уреда или инструмента планирате да използвате с него и какви са техните изисквания за захранване. При пазаруване вие ще трябва да се знаете поне приблизително какъв товар ще трябва да може да понесе трансфертерът. Зависимостта от това колко различни устройства ще работят, както и за какъв период от време, е много важна. Добре е да се знае и какъв е пикът им на мощност – при стартиране и при работа. Типичен пример за такъв инструмент са електрическите триони.

Тази информация за всеки инструмент обикновено се намира на табелка или етикет на гърба на устройството. От там ще придобиете информация за работното напрежение, колко ампера е силата на тока и мощността. Знайте по принцип, че волтажът, умножен по ампеража, ви дава ватовете (V x A = W). За определяне на пика на мощност на съответния уред вижте спецификациите, предоставени от производителя на инструмента или измерете с амперметър. Имайте предвид, че скокът понякога може да бъде по-голям от седем пъти в сравнение с обичайното. Затова винаги избирайте след целенасочено и детайлно проучване на предлаганите възможности.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!