≡ Menu

Как да подберем подходяща за сезона стока втора ръка, която да е в крак с модните тенденции

Едно от най-важните условия да сте успешен търговец на дрехи втора употреба е не само да сте намерили надежден доставчик на стока на едро, но и да имате нюх към откриването на модели, съответстващи на търсенето.

Ето няколко съвета, към които Текстийм ви препоръчва да се придържате. Естествено, те не са универсална рецепта с гарантиран успех, но са едно добро начало!

  1. Интересувайте се не само какво предлагат вашите конкурентни магазини за дрехи втора ръка, но и тези, които продават нови облекла. Добре е да следите модните тенденции и да се опитвате да се съобразите с тях, доколкото това е възможно. Независимо, че някои от вашите клиенти ще кажат, че за тях модата не е от толкова голямо значение, това не е така. На подсъзнателно ниво, хората винаги ще се интересуват от нея. Затова, следете кои са модните тенденции и хитови цветове за сезона.
  2. Цветова организация. Отделете дрехите в модерни за сезона цветове на едно място и ги подредете в преливащи се тоналности. Добре организираният и подреден магазин винаги прави много добро първо впечатление и кара клиентите да се връщат отново и отново.
  3. Съобразете се със сезонните климатични изменения в района, за който зареждате стока. Ако магазинът ви е на “морска почва”, е добра идея лятното ви зареждане да е с по-неофициални дрехи подходящи за плажа. Ако магазинът ви е в планински район, то по-плътните блузи, спортни екипи и тънки горнища трябва да присъстват целогодишно в асортимента, който предлагате.
  4. Добре е вашият магазин да има концепция, която не се променя. Това ще ви помогне да изградите стабилна репутация с времето. Не винаги да предлагаш много и от всичко е добра идея. Насочете се към по-официални или по-спортни стоки. Или към по-ниско качествени, но евтини дрехи. Или към първокачествени, но по-скъпи артикули. Изборът оставяме на вас. Това което не бива да правите е да зареждате всякакъв тип стока. Клиентите ви ще се объркат, ако имат много голям избор от различен тип дрехи. Ако не сте сигурни на каква концепция да заложите, поговорете с приятели и познати, проучете типа клиенти, които живеят в съответния район, посетете конкурентни магазини и т.н.
  5. Не забравяйте за специфични сезонни спортни артикули. Ако магазинът ви е голям или сте собственик на верига от секънд хенд магазини, то хората ще идват при вас, за да търсят и по-специфични стоки, които не могат да намерят в малките квартални магазинчета. Помислете за зареждане на зимни ски и сноуборд екипи, неопренови костюми за гмуркане, водоустойчиви гащеризони за лов и риболов, три-сезонно работно облекло и обувки, ветровки и т.н. Не залагайте на голямо цветово разнообразие от тях. По-важно е да имате няколко модела и номера, за да имат клиентите ви шанс да намерят артикул, който им става.
  6. Никога не предлагайте/ зареждайте дрехи само за един сезон. Грешката на много магазини за дрехи втора употреба е, че напълно премахват някои артикули за определен сезон. Всъщност хората доста често търсят бански костюми и тениски и през зимата, както и жилетки и блузи с дълъг ръкав през лятото. Опитайте се да поддържате асортимент от дрехи, които не съответстват напълно на сезона, макар и малко на брой.
  7. При зареждане в междинни сезони като пролет и есен се опитвайте да организирате магазина си по-добре. Отделете по-тънките блузи, рокли, панталони или тениски с къс ръкав в един ъгъл. По-плътните дрехи като жилетни, блузони, или тънки пуловери – в друг. Якета, палта, суетшърти в трети и т.н. Стремете се да не смесвате стоки, които се търсят в различни годишни времена. Така вашите клиенти ще намерят това, което търсят много по-бързо и лесно и няма да се чувстват изгубени в морето от стока.
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!