≡ Menu

Как да подберем цветовете в спалнята

Изборът на цветове заема ключова роля при декорирането на всяко помещение. Цветовете влияят на нашето настроение, променят атмосферата в стаята, могат да успокояват, да зареждат с енергия, да шокират или да подтискат и създават мрачно настроение. Това, към което всички се стремим при обзавеждане на спалнята е да постигнем топла, уютна, интимна атмосфера, предразполагаща към спокойствие и почивка.

За тази цел специалистите препоръчват да се избират пастелни нюанси, също и топли неутрални цветове като шампанско, бледо жълто, топло светло кафяво.

Как въздействат някои от основните цветове и подходящи ли са за спалнята:

Червен цвят – асоциира се с енергия, страст, опасност. За някои хора той е символ на смелост и оптимизъм, но други го свързват с агресията и може да подейства раздразнително, поради което не е най-подходящия цвят за спалнята. Ако все пак се спрете на него изберете по-светъл нюанс с примеси на оранжево или розово и комбинирайте с някой блед и успокояващ цвят за постигане на баланс.

Розов цвят – свързва се с нежност, женственост, чувственост, любов. За спалнята е подходящ в съчетание със: сребристо, светло или тъмно сиво, бяло, черно.

Оранжев цвят – асоциира се с топлина, енергичност. Оранжевото не е сред най-подходящите цветове за спалнята, тъй като е активен и доста силен цвят, а в тази стая имаме нужда най-вече от спокойствие. Ако помещението е сравнително голямо и добре осветено може да използвате блед и светъл нюанс на оранжевото, в противен случай обаче не се препоръчва, тъй като прави помещенията тъмни и по-малки от колкото са.

Зелен цвят – символизира природата, живота, хармонията, пролетта. Зеленият цвят е подходящ за всички помещения в дома, тъй като успокоява, създава чувство за баланс, сигурност, помага за концентрацията.

Син цвят – символизира спокойствие, чистота, действа отпускащо, поради което е често избиран за спалнята. Тъй като е студен цвят обаче най-добре го използвайте в топла стая с много слънчева светлина.

Жълт цвят – свързва се със слънце, жизнерадост, топлина. По-добър е за кухнята, детската стая или офиса, отколкото за спалнята.

Лилав цвят – асоциира се с творчество, лукс, чувственост. Лилавото е сред най-често избираният цвят за спални, тъй като е доста силен обаче се препоръчва да съчетаете няколко нюанса или да го използвате като допълнителен цвят.

Кафяв цвят – означава сигурност, стабилност, топлина. Подходящ е за спалнята в комбинация с бяло, бежово, някои нюанси на оранжево.

Сиво – символизира стабилност, изисканост. Не се препоръчва да бъде основен цвят в спалнята, по-скоро може да присъства като акцент.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!