≡ Menu

Как да подготвим колата си за лятото – част 4

В няколко поредни материала ви разказваме как да подготвите автомобила си за лятото. Днес продължаваме с още съществени авточасти, които подлежат на проверка и подмяна.

7. Проверете спирачките.

Спирачките са най-важният елемент на безопасност за Вашия автомобил. Ако карате с износени или неизправни спирачки, подлагате на риск цялото си семейство.

Спирачките трябва да се сменят, когато фрикционната накладка е сериозно износена. Това може да бъде проверено във всеки автосервиз.

Има няколко признака, които показват, че спирачките са за смяна:

  • спирачният педал се натиска твърде лесно
  • спирачният педал се натиска твърде трудно
  • спирачният педал е разположен твърде високо или твърде ниско
  • световият индикатор на таблото дава сигнал за проблем
  • натискането на спирачките е съпроводено с постоянни силни скърцащи звуци

Интересното е, че скърцането на спирачките не винаги е сигнал за проблем. Спирачките могат да издават неприятни звуци по различни причини, включително поради влага, попаднала върху дисковете и барабаните. Ако обаче скърцането премине в скрибуцане, време е да се обърне сериозно внимание. В такъв случай металът се трие в метал, което води до сериозни повреди за спирачната система.

При нередност в спирачките, авторемонтът е незабавен и задължителен. Колкото повече го забавите, толкова по-скъп ще стане този ремонт впоследствие.

8. Проверете радиатора и новото на охлаждащата течност

Температурата на двигателя принципно е доста висока, но съществуват определени ограничения. Двигателят с вътрешно горене достига максимално КПД при 95 градуса по Целзий. Ако обаче се допусне прегряване, движещите се метални части могат да се споят, което ще доведе до различни неизправности по двигателя, и до скъп ремонт.

Всички съвременни автомобили са снабдени с охладителни системи, в които се използва охлаждаща течност, която се нарича антифриз. В охладителните системи са предвидени и много други авточасти, които гарантират доброто охлаждане на двигателя. Но всяка повреда в тези авточасти може да стане причина за прегряване.

Ако забележите под автомобила локва от охлаждаща течност, имате утечка. Това означава незабавно откарване на автомобила в автосервиз за ремонт.

Автор: Ангел Евтимов

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!