≡ Menu

Как да поддържате вашия настолен компютър

Когато си закупите компютър, можете да преминете директно към неговата употреба, но при неправилна поддръжка, той бързо ще се развали – и това няма да е по вина на производителя, а на ползвателя.

Ето защо, за да се избегне подобно нелепо „изхабяване” е необходимо да направите всичко възможно от ваша страна, за да предпазите своя персонален компютър. Една от най-важните стъпки в тази насока е правилната поддръжка.

По-добре поддържаният настолен компютър също така ще ви осигури значително по-висока скорост чрез RAM в интернет, независимо от хардуерните настройки и конфигурации. Вторият закона на термодинамиката гласи, че всички системи получават артрофия (деформиране) с течение на времето. Тези няколко съвета ще ви помогнат да забавите неизбежността. Ето ги и тях.

Съвет 1: Изчистете всички боклуци, оставени от браузъра. За да направите това, използвайте Disk Cleanup – помощната програма, включена в системата на Windows или изтеглете безплатна програма като CCleaner, за да свърши работата вместо вас. При Linux, можете да използвате Kleansweep или Bleachbit. Бисквитките и кеша, оставени от браузърите могат да достигнат и гигабайти, които са си загубено място, така че е наложително да бъдат изтрити.

Съвет 2: Потърсете и унищожете шпионски софтуер или вируси от компютъра ви, при наличието им в него. Има безброй инструменти, които са достъпни и чрез които можете да направите това. AVG Anti Virus е добър за използване и можете да си го изтеглите от известни сайтове.

Съвет 3: Дефрагментирайте твърдият диск на вашия компютър веднъж месечно, за да поддържате безпроблемната му работа. Windows XP включва програма, чрез която може да се направи това. Има и инструмент наречен Magical Defrag, който автоматично дефрагментира вашата система по време на периоди, на неактивност.

Съвет 4: Деинсталирайте програми, които вече не се използват и изтрийте музика, която вече не слушате. Колкото повече свободно пространство на компютъра има, толкова по-бърз ще е той. Ще се изненадате колко място може да освободите и при направата на това, колко по-бързо ще заработи вашият компютър.

Съвет 5: Използвайте командата MSConfig Promt Run команда, за да отворите прозорец, който ще позволи да махнете старите програми, които не използвате. Това може да ускори стартирането и зареждането на персоналният ви компютър – в пъти!

Тези пет съвета могат да бъдат изпълнени от всеки един потребител, ще ви отнемат само няколко минути на месец, но за сметка на това ще се радвате на по-бързо PC. И все пак, ако изпитвате затруднения, можете да изпратите компютъра за профилактика в някой сервизен център, където професионалисти да свърша работата.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!