≡ Menu

Как да проверим дали диамантът на колието ни е истински

Независимо дали наскоро сте наследили диамантен пръстен или сте намерили един камък на земята, трябва да сте абсолютно сигурни, че  вашия камък е реален. За тази цел ще ви дадем няколко полезни съвети за тест на истинността на диамантеното колие или пръстен.

  1. Тест за прозрачност

Поставете камъка близо до устата си и дишайте върху лицето му.  Ако диамантът се замъгли, не е истински. Тези камъни не могат да задържат топлината на дъха и следователно не се замъгляват. Той ще остане напълно прозрачен. Опитайте същия този тест с цирконий или CZ  кристал. Няма да останат във вида, в който са и ще се замъглят. Този тест ще ви помогне да направите разлика между тези камъни и да сте сигурни, че взимате истински диамант.

  1. Тест с лупа

Ако вземете лупа и истински диамант, ще видите, че има малко бяло петънце в него, което се е образувало от взаимодействието на въглеродните атоми.

Циркония и другите синтетични диаманти нямат тези недостатъци и изглеждат безупречно на външен вид. Но, понякога точно той лъже и вашето диамантено колие не е автентично.  Този тест ще ви помогне да определите дали вашият диамант е истински.

Въпреки това, не използвайте този тест като решаващ фактор, за да  проверите дали диамантът е фалшив. Рядко, но има случаи, когато по диамантите няма тези бели въглеродни петънца. Тогава лесно може да се заблудите в истинността му и да си вземете скъпа имитация.

  1. Тест с вестници

Този тест работи по-добре, ако имате хлабав диамант. Първият вариант е да се вземе камъка и се опитате да го потъркате с грубата хартия. Трябва да сте много внимателни, защото е напълно възможно да повредите крехкия диамант по ръбовете.  Ако след този опит няма и драскотина по камъка, то той е фалшив. Имайте предвид, че има доста синтетични диаманти, които също могат да имат драскотини от докосването. Така, че това също не е критерии за самостоятелно изследване. Тестът с вестника работи при по-големи камъни. Ако вземете например цирконий и го сложите върху вестник, то би трябвало да прочетете вестникарските букви под камъка. Диамантът обаче пречупва светлината по такъв начин, че не можете да прочетете нищо под него. Ако не разполагате с парче вестник, вземете лист хартия и направете малка точка върху него. Вие няма да можете да видите точката през истински диамант.

  1. Тест с вода

Сложете един диамант в чаша вода. Това ще работи само, ако диамантът е хлабав. Поради различната плътност, истинския диамант ще потъне на дъното на чашата, за разлика от повечето диамантени симуланти, които  ще изплуват.

Ако вашият камък мине най-малко през  един от тези тестове, то май ще е най-добре да го занесете за проверка при специалист, който се занимава с диаманти.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!