≡ Menu

Как да регистрирате имейл, който да отговаря на домейн името ви?

Терминът „домейн име” може грубо да бъде разбиран като адресa на вашия сайт. Например, ако адресът на даден уеб страница е www.razkazi.info, то името на домейна на сайта е също www.razkazi.info. Домейн името идентифицира не само името на сайта, но и на имейл адресите. Например имейл адрес като account@razkazi.info може да се асоциира с домейн името www.razkazi.info. В случай, че имате домейн име, вие можете да изберете да си направите имейл, който да се асоциира с него. В такъв случай вие трябва да изберете хостинг услуга, която ще поддържа и вашите имейл акаунти.

  1. Отворете браузъра си и отидете на сайта на регистратор на домейн имена. Проверете дали домейн името, което сте избрали, е свободно. Това можете да направите на адреса на Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN). Те са организацията с нестопанска цел, която се занимава с глобалното координиране на домейн имената.
  2. Сега проверете дали домейн името, което искате да регистрирате е свободно. Сайтовете за регистрация на такива наименования предоставят списък, който и показва заетите адреси. Въведете желаното от вас домейн име в търсачката и направете търсене. По подразбиране търсачките на регистраторите намират домейн имена, които завършват на .com. Вероятно ще ви се наложи да пробвате няколко наименования, докато намерите някое свободно. В случай, че за вашето домейн име има свободни и допълнителните суфикси – .info, .net или .org, е добре да регистрирате и тях.
  3. Тук идва моментът да прецените за колко време ще искате да регистрирате домейн името си. Минималното време, за което то ще е ваше, е една година. Вие ще трябва да подновявате регистрацията си за всяка следваща година. Много регистратори на домейн имена позволяват това да се случва автоматично. Единственото, което трябва да направите е да се погрижите кредитната ви карта да е посочена в данните на акаунта ви. Има и максимален срок, за който можете да регистрирате домейн името си, и той е 10 години. Вашият провайдър ще се погрижи да ви напомни да подновите регистрацията си. Това обикновено се случва с имейл, който ви изпращат седмица преди да изтече регистрацията. Внимавайте да не пропуснете срока си, защото всичките усилия, които сте положили за сайта си, ще отидат на вятъра.
  4. Продължете процеса, докато завършите регистрацията на домейн името. В зависимост от регистратора, който сте избрали, можете да се радвате на допълнителни услуги, които съпровождат купуването на домейн име. Във всеки случай ще ви се наложи да предоставите информация за контакт като име, телефон и адрес. Това са вашите данни, които регистраторът ще използва, за да ви идентифицира като собственик на домейн името. Следователно вие ще получите правото да го използвате. Някои провайдъри позволяват да регистрирате домейн име чрез proxy (б.а. пълномощник).
  5. В последната стъпка вие трябва да платите таксите, които регистраторът изисква от вас. В традиционния случай няма да ви се наложи да плащате повече от $10 за домейн името си. Цената може да се повиши в случай, че искате и допълнителни услуги. В зависимост от регистратора домейн името ви може да струва и по-малко. В момента, в който платите за него, процесът на регистрация приключва. Вече вие сте пълноправен собственик на това наименование.
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!