≡ Menu

Как да се подготвите за разследване по полица „Гражданска отговорност”

След като съобщите за инцидент в своята застрахователна компания и изискате да ви бъде изплатена застраховката гражданска отговорност, ще трябва да се подготвите за разследване. Тук ще ви дадем малко повече информация как да се подготвите за този процес.

Събиране на информация

Най-добре е да сте събрали възможно най-много информация, когато застрахователният агент на компанията ви се обади, за да уточните случая и детайлите. Ако е възможно, си набавете следните документи: полицейски доклад за инцидента, имената и контакти на свидетелите, имена и координати на другия шофьор, също така и номера на неговата гражданска отговорност, както и застрахователната му компания, снимки от инцидента, снимки на вашата кола и всичко друго, за което се сетите. Запомнете, че не е ваше задължение да се занимавате със събирането на данни за инцидента, но винаги е по-добре да сте подготвени. Ще е много по-лесно да получите парите от своята гражданска отговорност.

Какво се случва след това?

Застрахователният агент ще прегледа данните, които вие сте му предоставили. Той ще провери на каква стойност е вашата гражданска отговорност, за да прецени какво обезщетение трябва да се изплати на трета страна.

От този момент е много трудно да се говори конкретно, тъй като нещата около гражданската отговорност могат да се развият по много различен начин. Преди всичко много зависи от сериозността на инцидента. Разследващите ще определят действията на всеки участник в инцидента. Застрахователната компания може лично да инспектира вашия автомобил, вредите, които са нанесени. Застрахователната компания ще поиска достъп до възможно най-много информация около инцидента, за да са сигурни каква част от вашата гражданска отговорност трябва да изплатят. Ако искът ви е одобрен, вашите разходи ще бъдат заплатени от застрахователната компания, както и тези на трети страни, пострадали при инцидента.

Ако вашият инцидент е по-тежък и се е наложило лечение в болница, ще е необходимо вие или ваш представител да предоставите епикризи от болничното лечение, за да се задейства тази клауза от гражданската отговорност.

Други полезни съвети при иск за гражданска отговорност

Бъдете любезни, но отстоявайте позицията си непреклонно. Няма значение дали работите с вашия застраховател или с представител на другия шофьор. Постарайте се да получите обезщетение за всичките си претърпени вреди.

Винаги можете да поискате консултация с адвокат, когато не сте сигурни за своята гражданска отговорност или за вината по случая.

Имате задължителна застраховка гражданска отговорност, за да обезщетите трети страни, които може да са пострадали в инцидента. Трябва да бъдете сигурни, че точно това ще се случи. Вие можете да изисквате информация от застрахователите, ако нещо ви липсва. Така можете да общувате и с другия участник в инцидента. Тези контакти не винаги са приятни, но заради ефективността на процеса, трябва да се провеждат такива срещи.

Гражданската отговорност има аналог в почти всяка държава по света. Не забравяйте, че на територията на България застраховката има трайност една година. Можете да проверите какво е нейното териториално покритие. Ако ви се налага да пътувате с автомобила си извън страната, трябва непременно да разберете дали сте подсигурени. Гражданската отговорност може да покрива имуществени щети, които са настъпили след автомобилен инцидент, това определя и задължителния характер на застраховката.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!