≡ Menu

Как да смените акумулатор?

Смяната на акумулатор е нещо, което повечето хора правят сами. Най- трудната част от този процес е да се вдигне, след като е откачен и да се изнесе от колата. Това е така, защото е много тежък. Повечето акумулатори са с 60 месеца гаранция. Проследявайте годността на акумулатора си и го подменете навреме, преди да ви остави някъде по пътя.

Необходими пособия:

  1. Отвертка
  2. Нов акумулатор
  3. Телена четка
  4. Комбиниран гаечен ключ
  5. Динамометричен ключ
  6. Разтвор против корозия
  7. Разтвор за почистване на акумулатор

При изключен двигател, отворете капака на колата и открийте акумулатора. Измъкнете черния кабел от батерията. Първо разхлабете гайката с комбиниран гаечен ключ. По-добър инструмент, който бихте могли също така да използвате, са акумулаторни пили или акумулаторен гаечен ключ. Завъртете и издърпайте края на кабела с ръка. Ако не става по този начин, може да вземете универсална скоба за лагери или акумулаторни клеми от някой местен магазин за авточасти. Този тип инструмент ще ви помогне да избегнете повреда в акумулатора или неговите кабели. Отстранете червения кабел от батерията, като използвате същия метод. Използвайки комбинирания гаечен ключ или динамометричния ключ премахнете клампата, с която акумулаторът се закрепва. Извадете акумулаторът от акумулаторното корито. Хванете го здраво, с двете ръце отдолу, тъй като батериите са много тежки.

Изчистете акумулаторните свързващи кабели с телена четка. За да премахнете корозионните образувания, натрупани по повърхността на коритото, напръскайте с разтворът за почистване на акумулатори. Такъв разтвор може да откриете във всеки магазин за авточасти. След като сте изчистили, можете да поставите новият акумулатор, който сте закупили.

Специалистите препоръчват да бъдете внимателни при избор и да се спрете на онзи акумулатор, който ще ви гарантира безпроблемната работа на вашия автомобил. След като сте поставили новата батерия в коритото и я захванете с акумулаторната клампа. Напръскайте двата терминални края с антикорозионен разтвор. Свържете черния акумулаторен кабел, след което направете това и с червения. Проверете дали всички кабелни връзки за затегнати здраво, защото ако са твърде подвижни, то има опасност колата ви да не може да тръгне.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!