≡ Menu

Как да спестим пари от отопление?

Във времена на постоянно покачващи се цени на горивата, ефективната и рентабилна система за отопление е от съществено значение. Покупката на ефективна и икономична система е една от основните стъпки, които можете да предприемете, за да намалите разходите през зимата, както и вредните емисии на въглероден диоксид.

За да започнете да пестите пари от отопление първото нещо, което трябва да направите е да се запознаете добре с настоящата си система за отопление. По-голямата част от домакинствата в България използват централна система за отопление, електрически уреди или камини. Един от основните източници на топлина в по-голямата част от къщите в България са камините. Въпреки това, съществуват много други технологии за икономично отопление, включително лъчисто отопление, котли на твърдо гориво, соларни панели, електрически и газови камини и т.н.

Как да спестя пари ако се отоплявам на ток?

Повечето домове, които не разполагат с котел или камина се отопляват с електричество. Електрическото отопление се среща най-често в апартаменти, домове под наем или в домове, които нямат връзка с газова мрежа. Електричеството е един от най-скъпите варианти за отопление. Освен това е трудно контролируемо, особено при използването на по-стари системи.

Ако се отоплявате на ток, имате следните възможности:

  • Инсталирайте нова, по-контролируема електрическа система за отопление.
  • Монтирайте термостати и контролни механизми за да направите съществуващата система по-ефективна.
  • Помислете за изолация или изолационни подобрения.
  • Сменете цялата си отоплителна система с по-ефективна.

Системи за централно отопление – котли за парно

Това е най-често срещаната форма на отопление при собствениците на къщи, бизнес сгради и големи помещения. Механизмът на работа не е сложен. Котелът загрява вода, която се изпомпва през тръби към радиаторите в цялата къща. Съществуват котли на газ, на въглища, на дърва, както и универсални модели, които могат да работят, както с дърва, така и с въглища. Котлите на газ обикновено са най-евтиният вариант от всички. Също така са и един от най-екологичните варианти. Ако изключим котлите на дърва, тези на газ дават най-ниските показатели на вредни емисии.

котел за парно

котел за парно

Ако притежавате котел за парно, имате следните възможности за пестене на енергия:

  • Сменете настоящия котел с по-нов и по-ефективен модел.
  • Монтирайте по-добри механизми за контрол.
  • Сменете горивото.
  • Направете всички нужни изолационни подобрения на своя дом.
  • Използвайте химични инхибитори, за да поддържате ефективността на своята централна система за отопление.

Химични инхибитори

Използването на химически инхибитори в системите за централно отопление поддържа тяхната ефективност и намаля консумацията на енергия. Корозията в системата за централно отопление може да предизвика значително намаляване на ефективността на радиаторите и системата като цяло с до 15%. Натрупването на котлен камък в отоплителните вериги и котелни компоненти също може да доведе до намаляване на ефективността. Използването на ефективен химически инхибитор ще намали корозията и ще предотврати натрупването на утайки и котлен камък. Също така предотвратява влошаването на отоплителната система и поддържа нейната ефективност максимално висока. Обикновено, използването на инхибитори може да повиши ефективността на системата с около 3%.

Какъв котел да избера? Комбиниран или стандартен?

  • Котлите за локално парно, могат да бъдат комбинирани или стандартни. Разликата в двата модела е следната. И двата вида котли отопляват къщата по един и същ начин, но начина по който загряват водата е различен.
  • Комбиниран котел за парно – осигурява топлата вода директно (когато това е необходимо) и не се нуждае от резервоар.
    Стандартен котел за парно – осигурява топла вода посредством програматор и съхранява горещата вода в резервоар.

Така че, ако не разполагате с резервоар за гореща вода, значи вашият котел е комбиниран. От гледна точка на производството на гореща вода стандартните котли са по-ефективни, но не трябва да забравяме, че определено количество топлина, неизбежно се губи в резервоара за топла вода. Поради тази причина можем да твърдим, че комбинираните котли, като цяло са по-ефективни.

Ако ви е нужда повече информация относно икономичното отопление на вашата къща или имате нужда от помощ в избора на котел за локално парно посетете сайта ни за котли за парно.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!