≡ Menu

Как да спечеля интереса на работодателите?

Всеки работодател иска да наеме максимално най-добрия кандидат за новата работна позиция в компанията му. За съжаление изборът е сложен, а желаещите да започнат работа са много. Поради тази причина работодателите трябва да преценят внимателно техните умения и в крайна сметка да се спрат на един от тях.

Както сам разбираш конкуренцията е убийствено жестока. Ти ще трябва да се съревноваваш с много други млади специалисти и със сигурност ще трябва да победиш! Само така работното място ще бъде твое. За тази цел ти трябва да спечелиш интереса на работодателите. Твоята мисия е да се откроиш сред тълпата и да блеснеш. И повярвай ми – ти имаш всички шансове да се справиш в това начинание!

Как може да стане това?

Като начало определи много точно какви умения притежаваш. Не се ограничавай само до образованието си, ами мисли малко по-абстрактно. Човек се учи докато е жив, така че ти със сигурност си научил нещо странично от това, което са ти преподавали в гимназията и университета. Направи списък на тези умения и след това започни да подготвяш твоето CV. Трябва да знаеш, че работодателите обичат да виждат креативни автобиографии, но не прекалявай! Понякога прекалената “креативност” може да ти изиграе много лоша шега. Ако не можеш да измислиш нещо наистина уникално като резюме, то тогава по-добре се придържай към общоприетите норми за създаване на CV. Това в никакъв случай не означава, че не можеш да акцентираш над твоите уникални способности в различни сфери. Точно обратното! Ти си длъжен да направиш това, тъй като в повечето случаи CV-то ти ще е първото нещо което може да привлече интереса на работодателите.

Следващата стъпка е да затвърдиш твоето онлайн присъствие. Как? Социалните мрежи! Създай си профил във водещите от тях и направи всичко възможно да потвърдиш написаното в твоето CV. Наблегни на уменията си, сподели твоите постижения и най-вече създай една официална визия на тези профили. Това означава да подбереш много внимателно профилното си изображение. Ако имаш някакво портфолио, то задължително трябва да го споделиш в социалните мрежи и да го направиш публично достояние.

Следващата стъпка е активната комуникация и демонстрация на умения – за тази цел се опитай да се свържеш с професионалисти от твоя бранш. Ориентирай се към групи, страници и канали, където протичат дискусии по въпроси, касаещи пряко или косвено професията, която искаш да практикуваш. Това ще обогати личния ти опит, защото ще видиш най-различни гледни точки. Ще можеш да разбереш дали си мислил грешно по някои въпроси или пък недостатъчно задълбочено по тях. Въобще бъди активен в комуникацията! Неслучайно социалните мрежи носят това наименование! Ако имаш твой личен блог, в който си описвал как си се справил с различни проблеми, то постарай се да го споделиш с професионалистите, с които ще се свържеш. Никога не знаеш кой от тях какви връзки има и в коя компания!

Защо казвам това? Много просто – ти се нуждаеш от съвети и от качествена препоръка. А какво по-добро от това да получиш такава от човек, който работи в компанията, в която ти искаш да се развиваш занапред? Освен това работодателите много държат да достигнат до определен вид кандидати. Тук става въпрос за пасивните кандидати. Това са истински специалисти, до които се достига много трудно! Повече информация за тях можеш да прочетеш в тази статия: Активен или пасивен кандидат за работа? Каква е разликата?

Препоръката от специалист определено ще те открои от тълпата. Най-малкото защото бъдещият ти работодател ще е сигурен, че тя няма да е отправена, без този човек да се е убедил в твоите умения и в твоята лоялност. Запомни, че идеалният кандидат за работа освен опит притежава и желание за растеж в избраната от него компания. Това означава, че от теб ще се очаква да работиш и допринасяш за нейния успех поне няколко години, а не да решиш да напуснеш след 3 месеца.

А сега нека да ти кажа как можеш с огромна лекота да се сдобиеш с препоръка за работа от професионалист в твоята индустрия. Просто се регистрирай в социалната платформа за набиране на кандидати и създай там твоето CV! Всъщност, ти се регистрираш чрез профила си или във Facebook или в LinkedIn и ако там си попълнил коректно и цялостно твоята кариерна информация, то тя ще бъде автоматично добавена в това твое качествено онлайн CV. След това трябва да изпратиш покана на твоите приятели, за да могат и те да се присъединят към нас. По този начин ти създаваш една лична кариерна мрежа, която може да ти осигури социална препоръка и респективно наемане на работа! Алгоритъмът на платформата ще прецени кои работни позиции отговарят най-добре на твоето CV и ти ще бъдеш уведомен за тях. Твоите контакти пък ще бъдат улеснени, защото системата ще им подскаже за кои работни позиции ще могат да те препоръчат. Чрез фирмата ни ти можеш да привлечеш интереса на работодателите! Тази платформа ти позволява да търсиш и активно работа, което прави твоите шансове още по-големи!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!