≡ Menu

Как са възникнали тениските

Кратка история на тениските. Как са възникнали като продукт и облекло, и какви са различните видове тениски.

Развитието на тениските започнало от бельото използвано през 19-ти век. Крайния резултат бил постигнат посредством разделяне на тогавашното бельо, приличащо на гащеризон, на горнище и долнище като горнището е било достатъчно дълго, че да бъде затъкнато в ластика на долнището. Тениските, със или без копчета, първоначално били използвани от миньори в края на 19-ти век като удобно облекло за горещи места.

Тениските, като бельо за надяване без копчета, първоначално набрали популярност в САЩ когато били разпределяни на американските военно-морски сили докато траела, или след, Испано-Американската война. Тогава имали ластик около врата, къси ръкави, бял цвят и от памучна материя, с предназначение да се носят под униформата.

Станало обичай за моряците в работните групи, в първите подводници и тропически условия да свалят горнището на униформата си и да носят (и цапат) само тениската отдолу.

Тениските били наречени така (от английски “T-shirt”) заради формата, която техния предшественик приел след нарязване. Не след дълго те станали популярни като долно облекло при работниците в различни индустрии включително селското стопанство. Тениската се кроила и почиствала лесно, била на достъпна цена и поради тази причина се превърнала в избора на младежите.Момчешките тениски били разпространявани в различни цветове и кройки.

По времето на Голямата Депресия тениската често била обичайната дреха за носене при селскостопанска работа, както и в други моменти когато благоприличието налагало да се носи горнище, а условията изисквали леко облекло. По време на Втората Световна война често се срещало ветераните да носят долнището от униформата си с различни тениски за горнища като ежедневно облекло.

Тениските станали още по-популярни след като Марлон Брандо се снимал с една във филма “Трамвай желание”, което ги утвърдило като самостоятелно горнище.

Kъм края на 60-те години на миналия век тениската се превърнала в облекло, превъплащение на съвременния дизайн. Дизайнера на психеделични, художествени плакати, Уорън Дейтън, бил първия с няколко политически, протестни и поп-културни тениски, като в това число бил и лика на Цезар Кавес. Списъка включва също така политически анимации и поредица други културни икони според статия на списание Лос Анджелис Таймс от края на 1969 година.

В днешно време много на брой, забележими и запомнящи се тениски нашумели през 70-те са намерили място в поп-културата. Символи на това са жълтото смайли, горнища на Ролинг Стоунс с тяхната “език и устни” и емблематичната “I ♥ N Y”.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!