≡ Menu

Как са конструирани гумите

Знаете ли как са конструирани гумите? Гумите, какво можем да кажем за тях освен, че се неразделна част от оборудването на автомобила, изработени от каучук. Много хора вярват, че създаването на автомобилната гума не е сложен процес, просто се взима каучука получен от каучуковото дърво и се прави на гума, но съвременните радиални гуми са сложни технически творения. За да Ви помогнем да разберете по добре колко слоя и как е изградена модерната гума по-долу сме показали разрез на автомобилна гума, Goodyear Optigrip. Това е една от най-новите автомобилни гуми на пазара в момента, която използва уникална двукомпонентна конструкция, целяща удължаване на експлоатацият на гумата, както и подобряване на нейните качества.

  1. Вътрешна гума. Това е първия слой на гумата и неговата функция е да възпрепятства въздуха да напуска гумата. Този слой обикновенно е изграден от обикновен каучук.
  2. Корпус от нишки. Този слой се изработва от финни нишки, които обикновенно са направени от арамидни влъкна, като Twaron или Kevlar. Тези нишки се поставят в самия каучук в прави линии, нишките са от изключително важно значение за конструкцията на гумата, от тях зависи здравината на гумата както и нейната форма.
  3. Укрепващ слой от нишки. Този слой се състои от много финни стоманени нишки вградени в самата гума, като (сандвич). Два или повече пласта от нишките са вградени в протектора в противоположна посока под ъгъл 600 градуса. Когато гумите се поставят в пеща за (изпичане), противоположните стоманеи пластове образуват триъгалници, които запазват гумата оформена и твърда. Формирането на този пласт е ключов фактор за характеристиката на гумите, тъй като те трябва да бъдат достатъчно здрави за да издържата на натоварването от силите възникващи при шофирането и в същото време трябва да са достатъчно гъвкави за да абсорбират неравностите на пътя. За да се постигне това стоманените нишки терябва да се вградят достатъчно здраво в гумата, което е един много сложен и труден процес.
  4. Предпазващ слой. Тези нишки спомагат гумата да запази формата си при различните скорости, като и предпазват гумата от топлината от триенето.
  5. Протектор. Това е най-горния слой на гумите, който ние всички знаем. Тук гумата освен, че трябва да бъде достатъчно мека за да гарантира добро сцепление с пътя, но също така този пласт трябва да претпазва от прегряване на гумата което би довело до по бързото и износване. При посочената гума синият слой е с по меки качества целящ запазване на сцеплението докато протектора се износва в процеса на експлоатация.
  6. Страница на гумата (рамо). Тази част на гумата спомага да се абсорбират неравностите на пътя, като и спомага гумата по лесно да завива.
  7. Пръстен. Това е часта от гумата, която прилепва към джантата и не позволява на въздуха да излиза извън гумата.
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!