≡ Menu

Климатици против парно

Имате ли климатик? А имали ли сте? Е, ако да, то знаете през какви размисли и страсти преминава всеки един човек при избора на климатична система. Накратко ще споделя с вас, моята история, която бих нарекъл: “В дебнене на Климатика (с главно К) сред “гората” от климатици”.

Но нека започна отначало. В началото бе… Парното. Непосилните сметки за отопление, предписани ми като рецепта против охолна зима от “Топлофикация”, ме караха да изтръпвам, дори когато вкъщи парното бичеше, а въздухът неусетно изсъхваше. Казах си тая зима “Баста!” и завих кранчетата на парното завинаги. Каква алтернатива имах, за да не стана на ледена шушулка с ледени чувства в собствения си дом? Аха! Трябва да се сдобия с климатик! Тези климатици, които гледах в интернет, изобщо не изглеждаха зле. Напротив – за цена от около 600 лв. се предлагаха рециклирани климатици и то с гаранция. Толкова ми беше сметката за парно само за един месец през зимата.

Не му умувах много, много и веднага се втурнах да разглеждам по сайтове и магазини, за да избера най-подходящия за мен от всички предлагани климатици. Даже станах експерт! Разбрах разликата при класа енергийна ефективност, проучвах технологията, по която е направен съответния компресор, интересувах се за начина на инсталация на всеки климатик, научих какво означава мулти-сплит система и DC инвертори. С една дума, станах специалист по намирането на кусури на всеки климатик.

След като седмици наред бях прекарал безсънни нощи в търсене на перфектния климатик, жена ми дойде при мен, каза че нейна приятелка (Ненчето) си избрала от някакъв онлайн магазин японски климатик и била много доволна от него. Така, набързо, въпреки дните отделени за проучване на различни климатици, че и магазини, и производители, се сдобихме с чисто нов климатик.

Предадох се на Ненчето, ама не съжалих. Понякога е по-добре изборът да се прави от някой друг, а не от теб. Нито за миг оттогава не съм съжалил, че не се сдобих с някои от другите климатици! Защо ли? Защото, ако беше станало така, че климатикът да се развали още на първия месец, виновният щях да бъда аз!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!