≡ Menu

Кое е най-доброто и ефективно куче пазач

Когато се спомене куче пазач, първата изникваща мисъл на запознатите е породата Кавказка овчарка. Тази порода кучета произхожда от Русия, което обяснява смелостта и лоялността им. Други важни качества на всеки кавказец са, че то е предано към стопанинът си, а за сметка на това е агресивно към непознати хора. Чрез правилна дресировка всяко куче от породата Кавказка овчарка може да стане успешен защитник на стада овце, кози или друг добитък и най вече на своя стопанин.

Ако взимате куче за тази цел т.е. да бъде куче пазач, може успешно да го направите и вълкодав. Трябва само да купирате ушите. Това се прави, защото при схватка с вълк най-често и най-уязвими са те. Тази порода кучета не са от най-лесно обучаемите, но за сметка на това всеки Кавказец се привързва към стопанина си до гроб. Може да се каже,че те са вечното бдящо око. Всеки непознат шум, миризма или нещо различно от всекидневната обстановка провокира кучето да пази своята територия. Само от името му Кавказка овчарка става ясно, че това е овчарско куче, което означава, че не са предназначени за живот в апартамент или на тясно място. Те трябва да живеят в двор, обор или някое просторно място, защото имат много енергия. Големият обем козина им е голям плюс в зимата, но за сметка на това през лятото трябва да бъде по-често разресван и да бъде на по-хладно място.

По отношение на визията Кавказкия вълкодав (другото име на кучетата от породата Кавказка овчарка) е със много силна развита мускулатура. Като цяло кучето е здраво, грубо и респектиращо. По отношение на косъма има 3 вида Кавказки – дългокосмест,среднокосмести и късокосмести. Според мен най-добрия вид е среднокосместия, защото през зимата на кучето ще му е топло, а през лятото няма да му е толкова горещо. Кавказеца е непретенциозно куче и ако се полагат нормални грижи и правилна дресировка кучето ще е най-функционално. Овчаркосто куче е най-добрия защитник и най-преданият „приятел на човека”. Във всеки Кавказец има колкото любов към стопаните си, толкова и агресия към непознатото.

Много хора си мислят, че тази порода не е за всеки човек, но при правилна дресировка това куче може да стане перфектния пазач на къща, имущество или пък добитък.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!