≡ Menu

Кои са най-честите симптоми на херния?

Преди да разберете, кои са най-честите симптоми на херния, трябва да сте информирани, какво представлява това заболяване. Всеки орган е обвит в тъкан, наподобяваща ципа. Херния е разкъсването на тази ципа, през която се показва част от органа или тъканта, която тя обгръща. Обикновено състоянието не е съпроводено със силно изразени симптоми. Обикновено хернията се развива в корема.

Съществуват няколко вида херния, въз основа на това в коя част на тялото е засегната. Бедрената херния се появява под формата на издутина под горната част на бедрото. Обикновено е разпространена при жените. Хиатална херния обикновено се появява в горната част на стомаха. Постоперативната херния може да се случи при 2-10% от хората претърпели коремна операция. Тя може да се повтори отново.

Симптомите на херния са различни в зависимост от вида на заболяването. Най-общите симптоми при това състояние са болка и издутина в засегнатата област. Симптомите могат да станат по-интензивни, когато се увеличи настиска на коремната кухина. Ако човек е с наднормено тегло или свръх тегло, вдигане на тежки предмети, хронична кашлица, тютюнопушене, нездравословно хранене, фамилна анамнеза и др. е с повишен риск за развитие на херния. Ако хернията се лекува навреме, тя може да бъде овладяна. Усложненията се появяват, когато бъде прекъснато кръвоснабдяването на тъканта.

Чрез хирургическа операция хернията може да бъде отстранена. Ако това състояние се появи при кърмачета, тя може да се лекува, когато детето стане на 5 години. Съществуват няколко вида хирургични операции за лечение на херния, които са с доказан ефект. Ето защо при поява на първите симптоми на заболяването се посъветвайте с вашия лекар за поставяне на точна диагноза и определяне на най-правилното за вас лечение.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!