≡ Menu

Колко Ви струва неправилното налягане в товарните гуми?

Един елементарен проблем като недостатъчно напомпаните товарни гуми може значително да увеличи разходите за гуми и гориво на фирмите с камиони. Тази статия цели да покаже с реални изчисления, на колко точно може да възлизат загубите от недостатъчно налягане в гумите на един ТИР.

Защо винаги се говори за правилното налягане в гумите?

Гумите се наричат „пневматични” от гръцката дума „пневма”, която значи въздух, дъх, вятър. И за това има добра причина. Това, което реално поддържа камиона и товара Ви, НЕ са гумите а въздухът в тях. Гумите са само контейнерът, който държи въздуха, който поддържа камиона.

Правилното налягане в гумите може да предотврати много видове неравномерно износване. А това значи по-дълъг пробег и по-малко разходи за обслужване на гумите. С други думи, гумите издържат по-дълго, когато са правилно напомпани.

Колко по-дълго?

По данни на Мишелин, 20% по-ниско налягане от препоръчаното за една гума води средно до 18% скъсяване на пробега. Тоест, ако гумите са недостатъчно напомпани, губите 18% от живота и стойността на гумата. За един често срещан размер като 385/65/22.5 и гума от средна ценова категория – например гуми Корморан с цена 600 лева без ДДС, това недостатъчно напомпване води до загуби от 18% т.е. 108 лева на гума. За един ТИР с 12 гуми, тази загуба се равнява приблизително на 1,300 лева.

И това не е всичко. Тъй като гумите се износват по-бързо, те трябва и да се сменят по-често. Така към загубите от скъсен пробег, добавяме и допълнителните разходи по смяна на гумите.

Кой кара с неправилно напомпани гуми?

Ако мислите, че неправилно напомпаните гуми са рядко срещани, може би не сте достатъчно информирани. Проучване в Германия сочи, че едва 30% от проверените камиони са с правилно налягане в гумите. Колко ли е процента в България?

Има ли и по-лоши последици от ниското налягане в гумите?

От списание камиони цитират, че 85% от спукванията на гумите са причинени от недостатъчно напомпване или спадане на налягането по време на движение. Ако шофьорът няма налична резервна гума, повикване на пътна помощ или мобилен сервиз може да струва от 100 лева в България до 400 евро в чужбина. Освен това, една недостатъчно напомпана гума може да предизвика още по-сериозно неравномерно износване ако се кара като сдвоена гума. В тази ситуация, гумата с по-ниско налягане се влачи от гумата с по-високо налягане и опасността от повреда веднага нараства.

Всички тези проблеми произтичат от факта, че страниците на една недостатъчно напомпана гума се огъват повече. Това ясно се вижда на схемата. От своя страна, това увеличено огъване има два ефекта – повишена температура в гумата и по-голямо съпротивление при каране.

От какво значение е температурата?

На пръв поглед по-високата температура в гумата не е от значение. Но всъщност тя сериозно влияе на състоянието на гумата – здравината и издръжливостта значително намаляват при силно загряване. Така гумата се наранява по-лесно, увеличава се риска да гръмне, както и слоевете на гумата да се разделят. Всичко това отново води до загуби – гумите карани с неправилно налягане са по-малко вероятни да оставят здрави основи за регенерат. Средната цена на основа от размер 385/65/22.5 е около 160 – 200 лева без ДДС.

Как влияе по-голямото съпротивление при каране на разхода на гориво?

Второто последствие от огъването на страниците на недостатъчно напомпаните гуми е увеличеното съпротивление при каране. По данни на Мишелин, 30% от горивото се използва за задвижване на гумите на един камион. Ако това задвижване се затруднява от прекалено меките гуми, резултатът е по-висок разход на гориво.

Колко по-висок разход?

Тестове на Гудеар и Континентал сочат, че 20% по-ниско напомпване от препоръчаното за една гума води средно до 0.8 литра по-висок разход на гориво на 100км. При среден разход на гориво от 35 литра/ 100км. и изминати 150,000 км. годишно и цена на дизел 2 лв без ДДС, това значи 2,400 лева ненужно изразходвани за гориво. А със специални гориво-спестяващи гуми като новите Michelin Energy Greensaver, може да реализирате допълнителни спестявания от 5,610 лева.

В заключение

Потенциалните загуби от неправилно налягане в гумите са:

  • Скъсен живот на гумите от – 1,300 лева
  • Гръмнала гума и повикване на пътна помощ – 200 лева
  • Загубена възможност гумата да се използва като основа за регенерат – 160 лева
  • Увеличен разход на гориво – 2,400 лева

Общо над 4,000 лева без да включваме допълнителния труд по смяна и поправяне на гуми, както и времето, което камиона прекарва в сервиза вместо на пътя.

Редовната проверка на налягането в гумите изисква допълнителен труд, време, а и също не е безплатна. Ако гумите се проверяват веднъж месечно, за един среден ТИР този разход възлиза на приблизително 230 лева (12 гуми, 1.7 лева без ДДС на гума, 12 месеца). Но правилно напомпаните гуми изключително рядко създават проблеми. Това значи намален разход на гориво, по-дълъг пробег на гумите и по-висок процент годност за основи за регенерат – всичко това са истински пари в джоба.

Източници: Сайтове на Мишелин, Гудеар, Бриджестон, Континентал, камиони.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!