≡ Menu

Колко струват пелетните камини?

Търсите ли нов, алтернативен и екологичен начин за отопление, начин, който е ефективен и ще осигури необходимата топлина в дома ви? Решението на вашите проблеми е едно – пелетната камина. Тази инсталация затопля помещението, без да отделя пушек и вредни емисии, а вие ще се освободите от високите сметки за електричество, като разходите ви ще се свеждат само до няколко стотинки на час. Тези отоплителни системи се срещат в различни размери и притежават голяма гъвкавост при инсталиране – те са един наистина изискан избор, който щади околната среда и не вреди на спестяванията ви. Цените на пелетните камини варират в широки граници, според модел, производител и типа на горивната камера. Разходите по инсталацията са друг важен фактор, който е добре да вземе в предвид, когато избирате средство за отопление на дома или офиса.

Една камина може да струва от няколкостотин до няколко хиляди лева, затова независимо дали за дома или работното помещение, вие трябва да анализирате следните няколко фактора преди покупка. Типа вентилация е важен фактор при ценообразуването. Ако имате късмет, ще успеете да внедрите новата камина към старата си система за вентилация или комин, като така ще намалите разходите си. Цената може да се повиши и при необходимостта от използване на специални огнеупорни материали, които ще осигурят безопасността и правилната работа на каминната инсталация. Следователно, цената на една камина не е фиксираната стойност при покупката на самият уред, а зависи от множество фактори, повечето от които споменахме по-горе.

Разходите за гориво са друг важен елемент при избор на пелетна камина. Тези инсталации работят чрез компресирани дървесни частици или биомаса, отпадъчен продукт при индустриалното производство на изделия и обработка на дървесина. Пелетите постъпват регулярно от контейнера (бункер) на камината в горивната камера, изгаряйки и отделяйки константна топлина през продължителен период от време. Тенденцията за използване на биомаса и дървесни пелети за отопление започва през 1973 година, когато петролната криза води до производство на първите пелети за камини.

Днес, цената на пелетното гориво е около 350лв за тон. За осигуряване на топлина в нормален по размери дом през зимата, ще се ви нужни около 4-5 тона. Разбира се, това количество варира според местоположението и средно годишната температура. Може да откриете подробна информация за цени на пелети за отопление в Интернет, и лесно да калкулирате разходите необходими за един отоплителен сезон. Не забравяйте, че стойността на камината е само една част от разходите, които ще направите. Помислете и за останалите разходи свързани с покупката, затова се консултирайте с най-близкият до вас представител/вносител, който ще ви помогне в избора и ще ви даде съвет относно инсталацията и правилната подръжка на камината. По този начин си гарантирате най-евтиния и рентабилен начин за отопление през следващия зимен период. Камините на пелети са екологичното отопление на бъдещето с все по-голям ръст в продажбите и по-добри цени на пелетите за отопление.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!