≡ Menu

Компютри и техните компоненти

Масовите компютри днес са едни изключително сложни и комплексни изчислителни системи. Това важи дори в по-голяма степен за супер компютрите, които изчисляват най-различни високо сложни показатели. Все пак днес ще си поговорим за основните компоненти, които откриваме в нашите компютри.

  • Централен процесор – често процесорът в нашите компютри е описван като тяхното сърце. Той е важна част от утвърдената фон Нойман архитектура, която включва процесор, памет и разбира се входно-изходни устройства. Той се състой от три основни системи – управляващо устройство, регистров блок и аритметично-логическо устройство. Колкото по-висока е работната честота на един процесор, толкова по-големи изчислителни възможности има той.
  • Дънна платка – този компонент в нашите компютри се използва за свързването на всички останали компоненти и осигурява ефективното им сработване. Често бива наричана и MotherBoard (от английски език платка-майка). Върху нея са монтирани множество слотове, позволяващи прикачването на допълнителни компоненти.
  • Оперативна памет – често наричана RAM памет (Random Access Memory т.е. памет с произволен достъп) тя осигурява ефективното разпределение на информацията в отделни „клетки”, като така дава възможност на процесора да обработи директно нужната информация и да изпълни бързо зададените от потребителя инструкции към съответния компютър.
  • Хард диск – популярен и като HDD, този компонент ни осигурява възможност да съхраняваме преработените файлове за дълъг период от време. Днес хард дисковете са значително по-големи от това, което те предлагаха през началото на 21 век. Днес можете да съхранявате цели терабайтове информация на своите компютри и това не е никак скъпо.
  • Видео карта – известна сред запалените по хардуерната част на днешните компютри и като графичен процесор или графичен ускорител, тя се грижи за правилното визуализиране на информацията на монитора в реално време без забавяния. Днес те са изключително важни, особено говорейки за използването на компютри за игри, видео или графична обработка.
  • Звукова карта – този компонент от масовите компютърни системи ни дава възможност да се насладим на възпроизвеждането на звук. За да го чуем все пак е нужно да разполагаме с подходящи тонколони или слушалки. Един незаменим компонент при работа с мултимедийни приложения и аудио обработващи програми от типа на Cubase, Reason, Pro Tools и т.н.
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!