≡ Menu

Конвенционални, инверторни и хиперинверторни климатици

За мнозина потребители не е ясно каква е разликата между различните видове системи, с които се сблъскват, решавайки да закупят нови климатици за офиса или дома. Според редица характеристики климатичните системи влизат в различна класификация. Днес ще разгледаме една от тях, която на практика определя тяхната ефективност.

Конвенционалните климатици са доайените на климатизацията от този тип у нас. Както става ясно и от тяхното име това са стандартни климатични системи, които бяха изключително популярни в близкото и не толкова близкото минало. Въпреки факта, че тяхната технология е вече надмината значително от останалите, то те продължават да се радват на потребителски интерес основно заради ниската си цена, която често се оказва определяща в контекста свития бюджет на родните домакинства.

Стъпка напред в развитието на уредите за климатизация от този тип бе направена с пускането на т.нар. инверторни климатици, които използват компресорна система, за да повишат значително своята ефективност и по този начин да намалят консумираната енергия, повишавайки ефекта от своята работа. Това бе радушно прието от българите, които и до ден днешен продължават да се борят яростно със сметките си за ток. В покупката на инверторни климатици те откриха един удачен начин да инвестират средства, които да им се възвърнат в бъдеще чрез икономиите на електричество.

Най-високият клас уреди за климатизация от този тип се наричат хиперинверторни климатици или както често биват съкращавани – хиперинвертори. Истината обаче е, че те не представляват скок в технологията, какъвто бе наблюдаван при преминаването от конвенционални към инверторни системи.

Означението хиперинвертори всъщност е начин да се класифицират най-добрите инверторни климатици на пазара, които предоставят чудовищна ефективност в съчетание с технологии, които бихме описали като последен писък на технологията. Нововъведения тук се наблюдават по отношение на дизайн, филтри, нива на шум, ефективност, управление на ел. компонентите и т.н., но използваната технология работи на сходен принцип.

На финала ще ви дадем и нашата препоръка. Ако разполагате с достатъчно средства или имате възможност за удобен лизинг, то хиперинверторите са едни страхотни системи за вас, но ако бюджета ви е ограничен, то и инверторните климатици са приемлив вариант. За жалост конвенционалните системи не могат да предложат нищо по-добро от своята ниска цена.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!