≡ Menu

Косопад – разновидности и симптоми

Проблемът със загубата на коса при различните полове на различна възраст може да бъде лесно решим или да се окаже симптом на сериозно заболяване. Понякога загубата на коса е нормално явление, в следствие на космения цикъл, но ако количеството отпаднала коса е повече от нормалните 100 косъма за денонощие, това е явен симптом за косопад.

Същността на заболяването се състои в рязка загуба на окосмяване по главата и крайниците, както и по-други части на тялото.

Съществуват вътрешни заболявания, които се проявяват само и единствено с този симптом, така че при съмнения трябва да се потърси лекарска помощ, за да бъде поставена навременна диагноза. За да установим сами дали здравословния проблем, пред който ще бъдем изправени е косопад, трябва да се запознаем с неговите признаци и симптоми.

Те могат да бъдат разнообразни в зависимост от пола и възрастта на индивида, както и от факторите, предизвикващи загубата на окосмяване. Телогенния ефлувиум се характеризира с изтъняване на космите по скалпа, като някои области са по-слабо засегнати от други.

Най-често засегнати са горните участъци на скалпа, а от косата, която отпада лесно може да се разпознае съответното заболяване, защото косъма се отличава с твърда и суха бяла материя в областта на корена. За разлика от телогенния ефлувиум, при който опадва част от косата, при анагенния ефлувиум за кратко време могат да бъдат загубени всички косми.

Това е вид косопад, който се среща най-вече при хора, подложени на химиотерапия или жертви на отравяне. Този косопад е лесно разпознаваем, тъй като се развива бързо и в двуседмичен срок след предизвикващия го фактор, загубата на коса е драстична. Друг вид косопад е т.нар. кръгов косопад. Той е трети по разпространеност след андрогенната алопеция и телогенния ефлувиум.

Този вид косопад засяга и двата пола и се характеризира с кръгообразни петна, в които се наблюдава липса на окосмяване. Понякога тези петна са малко на брой, а друг път – многобройни.Съществуват и много други видове косопад, с разнообразни симптоми, но трябва да запомним, че в повечето случаи косопада не е съпроводен от други симптоми, освен загуба на коса и може лесно да бъде забелязан от Вас, Ваши близки или фризьора Ви.

В случаите, когато той е съпроводен от симптоми като диария, болка, затруднено дишане, температура, загуба на тегло и пр., трябва да се потърси незабавно лекарска помощ.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!