≡ Menu

Къде е щастието?

Наскоро авторът Дан Бютнер представи своя книга, в която изследва четири дестинации, които са определени от изследователите като лидери по отношение на щастието – кътчета по света, където хората споделят, че чувстват повече щастие, наслада, интерес и уважение.

На сайта на National Geographic любезно предоставят снимки от тези места и предлагат адаптиран текст от книгата, който ни развежда из тези усмихнати местенца – Дания, Мексихо, Сан Луис Обиспо в Калифорния.

Дания

В Копенхаген (Самолетни билети до Копенхаген) можете да покарате колело на двойните велосипедни алеи, да се разходите из красивите паркове и да се почувствате наистина щастливи.

Според световната база от данни свързани с измерване на щастието, Дания се нарежда втора, веднага след Коста Рика. Отмората тук е достъпна за всички, образованието е безплатно, здравеопазването има за всеки. Датчаните се отнасят с доверие към обществените институции, както и към съседите си, в страната цари чувство за равенство и еднакъв социален статус.

Като част от добре развито общество, датчаните могат да си позволят средно по шест седмици ваканция на година.

Сан Луис Обиспо, Калифорния

Мисията San Luis Obispo de Tolosa от 18 век все още поддържа града, изграден около нея. Ситуиран между Сан Франциско и Лос Анджелис, градът радва жителите и посетителите си с много високо качество на живот.

В него има много подходящи за пешеходци улици, атрактивни публични пространства, прекрасна храна и чудесни местни вина. Градът си има и оркестър, а самонаетите работници на това място са повече от една четвърт от населението, което го нарежда в горната половина на класацията за място, населено от хора, щастливи на работното си място.

Сингапур

Изследователите твърдят, че Сингапур, със своето население от над 5 млн. човека, е най-щастливата страна в Азия. Интересно какво прави това толкова гъсто населено място със стриктно правителство и етническо многообразие толкова привлекателно. Най-вероятно сигурността и стремглавия икономически растеж.

Мексико

Интересно е, че Мексико се нарежда сред първите места, където хората се чувстват щастливи. Въпреки престъпността, недобрите социални условия, несигурността в полицията и правителството, мексиканците се чувстват страхотно. Това може би се дължи на здравите семейни връзки и свързаността с църквата.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!