≡ Menu

Ленено масло и неговите лечебни свойства

В последните няколко години все по-често можем да чуем да се говори за лечебните свойства на лененото масло и за ползите му за нашето здраве. Дали е полезно наистина това масло и доколко, ще се опитаме са ви разкажем в следващите редове от този материал.

И така, какво представлява маслото от лен и имаме ли нужда от него?

Това масло се добива от растението лен (както може би се досещате от наименованието му). Когато семената на лена се пресоват се получава масло. В студено пресованото ленено масло съдържат изключително ценни за нашето здраве вещества като Омега – 6 и Омега – 3 мастни киселини, които са нужни за нормалното функциониране на организма ни и на всички негови системи.

Освен есенциалните мастни киселини, маслото от ленено семе съдържа витамин В, фибри, лецитин, цинк, магнезий, протеини и други.

В лененото семе се съдържат 46% витамин Е, който не се синтезира в организма, но се внася отвън.

В състава му се включват още ценни ненаситени мастни киселини и големи количества витамини А и Д.

Според някои диетолози, изследователи и учени, лененото масло е един от най – полезните естествени – хранителни продукти и неговата консумация влияе много добре на работата на повечето системи на човешкото тяло, в това число и на сърдечно – съдовата, имунната, кръвоносната, нервната и репродуктивната системи.

Според проучванията, проведени от редица учени е доказано, че при хора, които употребяват редовно храни, които съдържат лигнини има по – малко риск да се разболеят от рак, а в лененото масло съдържанието на лигнини е 100 пъти в повече в сравнение с повечето други култури.

Съдържанието на Омега – 3 мастни киселини в лененото масло пък помага за намаляването на холестерола и мазнините (триглицеридите) в кръвта и предотвратява образуването на кръвни съсиреци в артериите (което може да доведе до инфаркт, тромбоза на кръвоносните съдове или инсулт).

Маслото от лен има много добро действие и при предменструални и менструални болки, в периода на менопаузата при дамите и т. н.

Приема на масло от ленено семе заздравява косата, подобрява вида на кожата и действа добре върху нервната система, зрението и работата на бъбреците.

Ако лененото масло, което купувате има специфична миризма, това е гаранция, че е в чист вид. Едно от най – добрите и напълно чисти от примеси ленени масла, които се предлагат на пазара са ленените масла.

Ленено масло с тази марка можете да откриете на капсули или в течна форма, но е добре да знаете, че трябва да го съхранявате според изискванията на производителя, за да не граняса (да не се развали). Задължително е държите маслото от лен в хладилник и в подходяща, тъмна, непропускаща светлина опаковка.

Лененото масло може да се употребява самостоятелно или с мед, сироп и т. н.

Дневната препоръчителна доза от маслото от лен за възрастни е 1 – 2 супени лъжици или 1 – 2 капсули дневно.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!